ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τον μετασχηματισμό του Υπερταμείου σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο να «τρέχει» με πυρετώδεις ρυθμούς ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να βρεθεί σήμερα στις 9:30 το πρωί θα βρεθεί στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου και θα έχει συνάντηση με τον CEO του Υπερταμείου Γιάννη Παπαχρήστου και άλλα στελέχη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη επίσκεψη κινείται στον κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης με όλους τους φορείς της χώρας, εποπτευόμενους και μη, ενώ θα γίνει μια πρώτη ενημέρωση των δράσεων και των στόχων του Υπερταμείου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έχοντας παράλληλα ολοκληρωθεί η απορρόφηση του Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Άλλωστε, η νέα διοίκηση του Υπερταμείου που τοποθετήθηκε τον περασμένο Μάρτιο έχει μπροστά της μια σειρά από προκλήσεις, με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και την βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο
Το νέο επενδυτικό ταμείο που αναμένεται να συσταθεί τον επόμενο μήνα, όπως δήλωσε πριν από μερικές ημέρες μιλώντας σε συνέδριο ο κ. Παπαχρήστου, θα λειτουργεί ως θυγατρική του Growthfund, με ανεξάρτητη διακυβέρνηση, διαχείριση και επενδυτικές δυνατότητες. Το θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με κεφάλαια ύψους 303,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προέρχονται από την πρόσφατη μεταβίβαση πίσω στο κράτος της ΕΥΑΘ Α.Ε. και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ενώ στο μέλλον θα εξεταστούν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Οι επενδύσεις θα πραγματοποιούνται μέσω μειοψηφικών κεφαλαιουχικών συμμετοχών σε εταιρείες και μεγάλα έργα υποδομών. Επόμενος στόχος είναι η αξιοποίηση των υποδομών, αναφερόμενος σε αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και άλλους τομείς.
Το χαρτοφυλάκιο
Στο χαρτοφυλάκιο του Growthfund περιλαμβάνονται δημόσιες επιχειρήσεις και συμμετοχές σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα:
· Ακίνητη Περιουσία: Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ΔΕΘ-HELEXPO,
· Ενέργεια: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας, HELLENiQ Energy,
· Μεταφορές & Υποδομές: Όμιλος Συγκοινωνιών Αθηνών, ΑΕΔΙΚ, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, 23 Περιφερειακά Αεροδρόμια, ΟΛΠ, ΟΛΘ και 10 Περιφερειακοί Λιμένες,
· Τρόφιμα & Εφοδιασμός: ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, Ελληνικές Αλυκές,
· Τεχνολογία & Καινοτομία: Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ, Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ),
· Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: ΕΛΤΑ, καθώς και
· συμμετοχές στην Εθνική Τράπεζα και την Attica Bank.
Επιπλέον, στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνεται η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), στην οποία έχει ανατεθεί η ωρίμανση και δημοπράτηση έργων στρατηγικής σημασίας άνω των €8 δις.
Τα projects που «τρέχουν»
H πρόταση για την εκμίσθωση της «Ακτής Βουλιαγμένης» μάζεψε πολλούς… μνηστήρες, και συγκεκριμένα 7 επιχειρηματικά σχήματα, που «τρέχουν» βαριά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν. Στην πράξη, επιβεβαίωσαν το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτό το εμβληματικό ακίνητο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μακροχρόνια εκμίσθωση της μοναδικής διαθέσιμης προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση οργανωμένης παραλίας στο Δήμο Βάρης-Βούλας Βουλιαγμένης, για 20 έτη με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 10 έτη. Το ακίνητο καταλαμβάνει συνολική έκταση 72.767,71 τ.μ., με επιτρεπόμενη δόμηση 2.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων και το πρώην εστιατόριο-ορόσημο της περιοχής «Ωκεανίς», ενώ το θαλάσσιο μέτωπο ανέρχεται σε 638,50 μ.
Μέχρι τις 30 Μαϊου θα έχουν κατατεθεί οι προσφορές για την εκπόνηση του νέου business plan για την αξιοποίηση του λιμένος Βόλου, με το σχέδιο να αποκαλύπτει το mononews.
Μόλις πριν λίγες ώρες υπεγράφη και η η σύμβαση παραχώρησης παραθαλάσσιας έκτασης στη Νέα Αλικαρνασσό (Λάμπη) της Κω στον οικείο Δήμο. Η παραχώρηση της παραλιακής έκτασης συνολικού εμβαδού 318.000 τ.μ. στην Κω, με ελάχιστο εγγυημένο μίσθωμα 100.000 ευρώ ετησίως, πραγματοποιείται με σκοπό την αξιοποίησή της μέσω δράσεων ήπιας χρήσης κοινωνικού, πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, από την ΕΤΑΔ.
Και το mega project με τεχνητή νοημοσύνη
Μεγάλο βάρος δίνεται στο mega project με τα χιλιάδες ακίνητα του δημοσίου. Το έργο προχωρά ήδη με τη συμμετοχή εννέα εταιρικών σχημάτων για την καταγραφή, κατηγοριοποίηση, εκτίμηση και ωρίμανση 36.000 ακινήτων του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής του Υπερταμείου, ΕΤΑΔ. Τα πρώτα 1.000 ακίνητα είναι στην πλειοψηφία τους σε περιοχές όπως Αττική, Θράκη και Κρήτη.
Το έργο επιβλέπεται από ομάδα στελεχών της ΕΤΑΔ, ενώ παράλληλα η σύγχρονη, ευέλικτη ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων με την ταυτόχρονη χρήση εξειδικευμένου προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης (AI Tool) βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, αποφέροντας τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Το έργο προχωρά δυναμικά, με επόμενα βήματα την προκήρυξη και εκτέλεση των πρώτων διαγωνισμών, στοχεύοντας στη βελτίωση της αποδοτικότητας και την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ.
Μικρές «ΔΕΗ»
Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το νέο νόμο που μετατρέπει τους 8 οργανισμούς που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, σε «μικρές ΔΕΗ», ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο που είχε εφαρμοστεί στη δημόσια επιχείρηση.
Οι 8 οργανισμοί είναι οι εξής:
· Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier).
· ΔΕΘ-Helexpo.
· Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).
· Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
· ΓΑΙΑΟΣΕ.
· Ελληνικές Αλυκές.
· Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).
· Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ).
Το σκεπτικό ήταν πως αυτοί οι οργανισμοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο επίπεδο εξυπηρέτησης που οι πολίτες απαιτούν. Για παράδειγμα, υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες και μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθεια ανταλλακτικών στις δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορεία, μέσα σταθερής τροχιάς κλπ.), κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη καθώς οχήματα μένουν ακινητοποιημένα και τα δρομολόγια γίνονται πιο αραιά. Επιπλέον, οι διαδικασίες προσλήψεων σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη οδηγών και τεχνικών που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία των δημοσίων συγκοινωνιών. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, κάτι που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό και τις ουρές που σχηματίζονται σε πολλά από τα καταστήματα τους.
Στόχος είναι να γίνει μια νέα αρχή σε αυτές τις εταιρείες και να μετατραπούν σε «μικρές ΔΕΗ». Η περίπτωση της ΔΕΗ όπου από το χείλος της καταστροφής το 2019 κατάφερε να πρωταγωνιστεί σήμερα στον ενεργειακό τομέα έχοντας πάνω από το 50% του μεριδίου αγοράς, αποτελεί «πιλότο» για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.
Στην κατεύθυνση αυτή, στον νόμο προβλέπονται 4 σημαντικές αλλαγές:
1.Πρώτον, δίνεται η δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με απλή διαδικασία και για συγκεκριμένη διάρκεια θητείας (4 έτη με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά), με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας. Η διαδικασία που ισχύει σήμερα απαιτεί πολύ χρόνο, είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική και είναι αποτρεπτική για όποιον ενδιαφέρεται σοβαρά να διεκδικήσει μια θέση στελέχους σε κάποια από τις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου. Το παράδειγμα της ΔΕΗ και της προσέλκυσης ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα είναι το πλέον χαρακτηριστικό που αποδεικνύει πώς ένας οργανισμός μπορεί να «εκτιναχθεί» με το κατάλληλο management προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
2.Δεύτερον, γίνονται πιο ευέλικτες οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους, με περιορισμένο αλλά ουσιαστικό ρόλο του ΑΣΕΠ: Έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης εντός 10 ημερών και συμμετοχή μέλους του στην εξέταση ενστάσεων κατά τη διαδικασία προσλήψεων. Επίσης, παρέχεται ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ, στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (δημόσιες συγκοινωνίες και ΓΑΙΑΟΣΕ) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.
3.Τρίτον, γίνονται πιο αποτελεσματικές οι καθημερινές λειτουργίες τους βελτιώνοντας και καθιστώντας πιο ευέλικτο το σύστημα προμηθειών. Τονίζεται ότι αυτό που ουσιαστικά ακολουθείται στο σύστημα των προμηθειών είναι το «μοντέλο ΔΕΗ», σύμφωνα πάντα με το ενωσιακό δίκαιο, και με τα διοικητικά δικαστήρια να συνεχίζουν να έχουν τον τελικό λόγο.
4.Τέταρτον, οι συνδικαλιστές βγαίνουν από τα πειθαρχικά συμβούλια! Τα ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια είναι οιονεί δικαστήρια και οι συνδικαλιστές δεν είναι δικαστές για να κρίνουν. Θα συνεχίσουν να έχουν συμμετοχή μόνο στα Διοικητικά Συμβούλια.
Διαβάστε επίσης
Σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας σε πλούσιους που παρουσιάζονται… φτωχοί – Διασταυρώσεις με τη χρήση AI
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
