• Οικονομία

    Oι 80 σελίδες που αλλάζουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Oι 80 σελίδες που αλλάζουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως την ξέραμε

    Γιώργος Ζαββός (Υφ. Οικονομικών) – Βασιλική Λαζαράκου (Επ. Κεφαλαιαγοράς)


    Τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καταθέτει στον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Ζαββό, το πολυαναμενόμενο πόρισμά της (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα κείμενο 80 σελίδων) το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για νέα νομοθεσία.

    Ο κ. Ζαββός, για τον οποίο υπάρχει θετικό κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον χειρισμό της υπόθεσης του αναβαλλόμενου φόρου, καθώς ξεπεράστηκε μία μεγάλη αβεβαιότητα για τον τραπεζικό κλάδο και βεβαίως το Χ.Α., έχει αναλάβει προσωπικά το στοίχημα αλλαγής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς εκτός από εποπτικό ρόλο, τίθεται ως καίριο γρανάζι στον άξονα απορρόφησης και μόχλευσης των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

    Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, cover bonds, νέες εκδόσεις ομολογιακών, νέες εισαγωγές εισηγμένων, άντληση κεφαλαίων με σκοπό τα έργα του Ελλάδα 2.0, θα περάσουν από το βαρύ κτίριο της Οδού Κολοκοτρώνη, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Οπότε, η Επιτροπή, θα πρέπει να έχουν όλα τα νομοθετικά εργαλεία και την αυτοτέλεια να προχωρήσουν τις σχετικές εγκρίσεις.

    Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, μέχρι τέλος του χρόνου πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή σχεδόν έξι νομοσχέδια που θα αφορούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την υιοθέτηση της κοινοτικής νομοθεσίας από την ελληνική. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, αφού από τις 17 Ιουλίου όλες οι εισηγμένες εταιρείες πρέπει να έχουν εφαρμόσει τους νέους και αυστηρότερους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης στοιχείο το οποίο οδηγεί σε εκτεταμένες αλλαγές στα ΔΣ των επιχειρήσεων.

    Ο νόμος για το Συνεγγυητικό είναι έτοιμος και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Τα 90 άρθρα του νομοσχεδίου θα τεθούν σε σύντομη διαβούλευση, πριν σταλούν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για τη δρομολόγηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Στις προωθούμενες αλλαγές συγκαταλέγεται επίσης και η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανόν σε διαφοροποιήσεις ορισμένων οικονομικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα των αποτιμήσεων των ακινήτων που κατέχει το Συνεγγυητικό.

    Προχωράει απρόσκοπτα η μεταμόρφωση της Κεφαλαιαγοράς, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να μεταβληθούν τα επίπεδα ψηφιοποίησης της Αρχής και να είναι δυνατή η πλήρης καταγραφή των εργασιών της.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή στο πόρισμά της κάνει λόγο για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, ενίσχυση της συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), εκσυγχρονισμό της οργανωτικής και διοικητικής δομής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναθεώρηση του πλαισίου για τη στελέχωση και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας και αξιολόγησης των στελεχών της, αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχων και λειτουργίας, με ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων.

    Επίσης, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως εποπτική αρχή, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν για τις ανεξάρτητες αρχές στην Ε.Ε. και διεθνώς, ψηφιακό μετασχηματισμό και ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης για την πρόληψη και για την τεκμηρίωση ελέγχων και κατασταλτικών μέτρων και ενσωμάτωση όλων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών και των ευρωπαϊκών προτύπων που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ