• Οικονομία

    ΟΔΔΗΧ: Τα δύο σενάρια για την έξοδο στις αγορές του 2020 – Από 4 έως 8 δισ. θα ζητήσει η Ελλάδα

    • NewsRoom
    OΔΔΗΧ: Άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ με -0,40% στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων


    Τη Στρατηγική Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου για το 2020 κοινοποίησε την Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Όπως αναμενόταν, για το 2020 προβλέπονται δύο διαφορετικά σενάρια δανεισμού από τις αγορές.

    Στο πρώτο σενάριο προβλέπεται δανεισμός από τις αγορές ύψους 4 δισ. ευρώ και παράλληλη μείωση του υπολοίπου των εντόκων (T-bills’ stock) κατά 4,4 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο προβλέπεται η έξοδος στις αγορές για άντληση 8 δισ. ευρώ, μείωση των εντόκων αλλά και μία νέα πιθανή «πρόωρη αποπληρωμής δανείων του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα» αξίας συνολικά 7,4 δισ. ευρώ. Όπως μάλιστα αναφέρεται «το τελικό ποσό της πρόωρης αποπληρωμής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς το 2020».

    Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και στα δύο σενάρια υπολογίζονται στα 2,63 δισ. ευρώ. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα υπολογίζεται σε 6,36 δισ. ευρώ και το κέρδος από την επιστροφή κερδών SMP / ANFA στα 1,54 δισ ευρώ. Με βάση το πρώτο σενάριο αναμένεται μείωση του δημόσιου χρέους κατά 3,30 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το δεύτερο μείωση κατά 2,30 δισ. ευρώ.

    Το 2019 η αξία των εντόκων του δημοσίου θα διαμορφωθεί στα 12,6 δισ. ευρώ, ενώ με την «περαιτέρω προγραμματισμένη μείωση» τους κατά 4,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα περιορισθούν στα 8,2 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει το κείμενο παρουσίασης της  Στρατηγικής, αυτό  «θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους αναχρηματοδότησης και να παράσχει χώρο για πρόσθετες εκδόσεις ομολόγων».

    Ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει ότι «η τρέχουσα στρατηγική χρηματοδότησης του χρέους επικεντρώνεται στην επίτευξη των ακόλουθων κύριων στόχων: ενίσχυση της πρόσβασης στις αγορές, μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Συγκράτηση των κινδύνων που συνδέονται με το χρέος, αλλά και διαχείριση της ρευστότητας». Η στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το έτος 2020 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές ομολόγων, συνοδευόμενη από τη μείωση του χρέους, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό επίπεδο των ταμειακών αποθεμάτων, αναφέρεται.

    Τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας υπερβαίνουν πλέον τα 30 δισ. ευρώ αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ ότι ανήλθαν σε 32,0 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019.

    Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ποσοστό που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

    Ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, “με την υποστήριξη της ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης, της διατηρήσιμης δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προληπτικής στρατηγικής διαχείρισης του χρέους”. Σημειώνεται ότι στην αναφορά διατηρούνται οι προβλέψεις της ΕΕ για πλεονάσματα το 3,5% του ΑΕΠ και για χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον.

    Γίνεται αναφορά στην μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους από το 10,9% του ΑΕΠ το 2012 στο 6,3% το 2019. Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα χρόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ