• Οικονομία

    Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης μετά την πανδημία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τι αλλάζει στα προγράμματα κατάρτισης

    Κωστής Χατζηδάκης


    Με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που όχι μόνο θα διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις απασχόλησης, αλλά θα δημιουργήσουν και νέες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταστρώνει τη στρατηγική του για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία και το άνοιγμα της αγοράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, το βασικό ζητούμενο είναι η συγκράτηση με κάθε δυνατό τρόπο ενός ενδεχόμενου κύματος «λουκέτων» σε επιχειρήσεις και αύξησης της ανεργίας.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, αναζητάει όλους τους διαθέσιμους πόρους που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες δράσεις για τη δημιουργία νέων, αλλά και τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης.

    Η εφαρμογή των ευνοϊκών μέτρων δεν θα είναι οριζόντια. Οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν σε κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο και ο τουρισμός. Ακόμη οι επιχειρήσεις-εργοδότες που θα ενταχθούν στις στοχευμένες παρεμβάσεις θα πρέπει να αποδεχθούν τον όρο να μην προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, καθώς η προστασία τους χαθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά το άνοιγμα της αγοράς και την απενεργοποίηση των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που εξετάζονται για το επόμενο διάστημα αφορούν σε νέα προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους που οι συμβάσεις απασχόλησης τους βρίσκονται σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα, η παράταση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά και η επιδότηση μέρους ή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

    Προγράμματα κατάρτισης

    Η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης του εργατικού δυναμικού, σε τομείς όπως οι ψηφιακές και οι «πράσινες» δεξιότητες, αποτελεί βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για την αποτροπή αύξησης της ανεργίας.

    Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για προγράμματα κατάρτισης αναμένεται έως το τέλος του 2023 να φτάσουν το 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων φέτος θα αξιοποιηθούν 300 εκατ. ευρώ.

    Σε κατάρτιση θα ενταχθούν εργαζόμενοι οι συμβάσεις εργασίας των οποίων παραμένουν πολλούς μήνες σε αναστολή και προέρχονται από κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Πρόκειται για εργαζόμενους που μετά την λήξη της προθεσμίας των αναστολών κινδυνεύουν με απόλυση. Μέσω της κατάρτισης θα καλύπτεται ένα μέρος του μισθού τους, ενώ ο εργοδότης θα δεσμεύεται να μην προχωρήσει στην απόλυσή τους.

    Υπό εξέταση παραμένει εάν σε προγράμματα κατάρτισης θα ενταχθούν και κάποιοι μακροχρόνια άνεργοι από το μητρώο του ΟΑΕΔ, προκειμένου αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

    Τα προγράμματα αναμένεται να νομοθετηθούν και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους το πρώτο 6μηνο του 2021, με στόχο όμως να παραμείνουν ενεργά ως δίχτυ ασφαλείας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

    Το  επόμενο διάστημα αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα εκσυγχρονίζει τον τρόπο κατάρτισης, ώστε η πιστοποίηση να είναι υψηλού επιπέδου και με βάση διεθνή στάνταρ που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

    Τη διατήρηση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στοχευμένα σε κλάδους που επλήγησαν περισσότερο, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο και όχι για το σύνολο των επιχειρήσεων, δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τα κριτήρια ένταξης αναμένεται να αυστηροποιηθούν σε σχέση με σήμερα που απαιτείται μείωση του τζίρου τουλάχιστον 20% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Με την ένταξη στον μηχανισμό, το ωράριο μπορεί να μειωθεί έως και 50% με αντίστοιχη μείωση του καθαρού μισθού. Το κράτος καλύπτει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται, καθώς και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) για το τμήμα του μισθού που χάνεται. Το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα τρέξει ως έχει και τον Μάρτιο και εφαρμόζεται για εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης έως τις 31 Ιανουαρίου.

    Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών

    Έως το τέλος του 2021 τουλάχιστον αναμένεται να συνεχιστεί το πρόγραμμα επιδότησης 100% των ασφαλιστικών εισφορών για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που είχε στη διάθεσή του το mononews.gr, το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών είναι υποτονικό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 23.379 αιτήσεις για την πρόσληψη ανέργων. Για 6.572 εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας ο μισθός κυμαίνεται στα 600-650 ευρώ. Οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται για 6 μήνες, ενώ αν θα διατηρηθούν στις θέσεις τους οι πέραν του 6μηνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη.

    Υπό εξέταση παραμένει και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών από 50% έως και 100% ακόμη και υπαρχουσών θέσεων απασχόλησης στους τρεις κλάδους που επλήγησαν περισσότερο -τουρισμό, εστίαση και λιανεμπόριο-, προκειμένου να αποτραπεί νέο κύμα απολύσεων. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι εξετάζεται η διεύρυνση του χρόνου επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών από 6 μήνες που είναι σήμερα, ως κίνητρο για νέες προσλήψεις.

    Ήδη στον ΟΑΕΔ η πλειοψηφία των προγραμμάτων που ήταν ανοιχτά τροποποιήθηκαν και επιδοτείται το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος από 75% μέχρι και 100%.

    Διαβάστε επίσης:

    Λιανεμπόριο «ώρα μηδέν»: Λιγότερα προϊόντα στα ράφια φέρνει ο φόβος του στοκ

    Όλες οι πληρωμές μέχρι τις 5 Μαρτίου από ΟΑΕΔ και e-ΕΦΚΑ

    Σκυλακάκης: H αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου



    ΣΧΟΛΙΑ