• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας στο mononews: Από σήμερα οι αιτήσεις για την επιδότηση τόκων – 10 δισ. στην αγορά τις επόμενες 45 μέρες

    ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Μία ημέρα μετά την απόφαση της Ελλάδας να βγει στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αποκαλύπτει, μιλώντας στο mononews.gr, ότι η κυβέρνηση από σήμερα και για τον επόμενο ενάμιση μήνα θα ρίξει στην οικονομία άλλα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Μεταξύ των μέτρων που παίρνει το οικονομικό επιτελείο, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι από σήμερα κιόλας ξεκινάει η επιδότηση επιτοκίου για τα ενήμερα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής πιθανώς να επαναληφθεί τον Μάιο, ενώ θα πέσει στην αγορά άλλο 1+1 δισ. ευρώ μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού, αλλά μέσω μόχλευσης το συνολικό ύψος των δανείων θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει πως «η υγειονομική κρίση ανέτρεψε βίαια τη δυναμική πορεία ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας, η οποία βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες δυσκολίες. Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή, μεθοδικά, αποτελεσματικά και υπεύθυνα, στις ανάγκες στήριξης των πληττόμενων εργαζόμενων και εργοδοτών, καταρτίζοντας και εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η αρχή έγινε με άμεσα μέτρα οικονομικής ανακούφισης, τα οποία συμπληρώνονται με σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας. Πρόκειται για τρεις παρεμβάσεις συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, οι οποίες – μετά την πρόσφατη έγκρισή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή θα δρομολογηθούν τις προσεχείς ημέρες και είναι οι εξής:

    1. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, αρχικού ύψους 1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάθε κλάδου της οικονομίας οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport) λήγει στις 21/4/2020, ώστε στο τέλος Απριλίου έως αρχές Μαΐου να εκταμιευθούν οι πόροι για τους δικαιούχους. Το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής πιθανώς να επαναληφθεί τον μήνα Μάιο.

    2. Ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με συνολικό ύψος 2 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση, έως το τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου, θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης εγγυήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Μέσω μόχλευσης, το συνολικό ύψος των δανείων αναμένεται να ανέλθει έως τα 3,5 δισ. ευρώ. Προγραμματίζεται να διατεθεί στη συνέχεια άλλο 1 δισ. ευρώ, ώστε, μέσω μόχλευσης, το συνολικό ύψος των δανείων να φθάσει τα 7 δισ. ευρώ.

    3. Η επιδότηση επιτοκίου για τα ενήμερα στις 31/12/2019 δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προβλέπονται επιχορηγήσεις συνολικού εκτιμώμενου ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν οι τόκοι ύψους έως και 800.000 ευρώ ανά εταιρεία επί των υφιστάμενων ενήμερων δανειακών υποχρεώσεών τους για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης για άλλους δύο μήνες. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση αρχίζει σήμερα.

    «Η Κυβέρνηση», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, «αξιοποιώντας κυρίως κοινοτικούς πόρους σε συνδυασμό με μόχλευση, ενισχύει συστηματικά και εμπροσθοβαρώς τις πληττόμενες επιχειρήσεις κάθε κλάδου με 10 δισ. ευρώ μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα. Συμβάλλει, έτσι, καθοριστικά στη μεγάλη προσπάθεια όλων – Κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών – να κρατήσουν όρθια την πραγματική οικονομία και να διασφαλίσουν στέρεες βάσεις για την επανεκκίνησή της μετά την κρίση».



    ΣΧΟΛΙΑ