• Οικονομία

    Νομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠΟΙΚ: Νέα ρύθμιση 72 οφειλών για δήμους και εφορία, αναβίωση 120 δόσεων, έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και πρόστιμα για POS

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Στη Βουλή κατατέθηκε νομοσχέδιο «σκούπα» του Υπουργείου Οικονομικών με δεκάδες διατάξεις που αφορούν κυρίως φορολογικά θέματα, όπως τη νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων για χρέη προς την Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, την αναβίωση των 120 δόσεων, τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, την παράταση στη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, τα πρόστιμα για την παραβίαση της υποχρεωτικής διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ, αλλά και την έκτακτη ενίσχυση 200-300 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

    Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

    Έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων: Η νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών που ανακοίνωσε πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο, αφορά σε όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

    Αναβίωση ρυθμίσεων με 72 και 120 δόσεις: Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων που χάθηκαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023 με την καταβολή 2 δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων.

    Κατάργηση του προστίμου για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις: Την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για τις εκπρόθεσμες υποβολές δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για τα φυσικά πρόσωπα και εκτιμάται πως θα τεθεί σε εφαρμογή από φέτος για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται με την εκπρόθεσμη δήλωση δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

    Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Από την 1η Απριλίου 2023 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

    Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Νέα εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος του 2023 παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο μέτρο παρατείνεται κάθε εξάμηνο, καθώς το πλαίσιο με τη ρήτρα διαφυγής, δεν επιτρέπει τη μονιμοποίησή του.

    Ενίσχυση 200-300 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά: Θεσπίζεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή καθόλου από την αύξηση 7,75% που ξεκίνησε να ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2023. Με την ενίσχυση καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και με αποδοχές κύριας σύνταξης έως και 1.600 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1.112.000 συνταξιούχοι. Η ενίσχυση κλιμακώνεται με βάση το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς και πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

    • Έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου την αύξηση 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.
    • Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου την αύξηση 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς και λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.100 έως και 1.600 ευρώ το μήνα ή είδαν μικρότερη αύξηση (έως 3,49%) και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.
    • Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που είδαν αύξηση έως και 3,49% και λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.100 έως και 1.600 ευρώ ή αύξηση από 3,5% έως και 6,99% και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

    Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται έως τις 31 Μαρτίου 2023.

    Ρυθμίσεις για Airbnb: Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους. Πράξεις επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν από την 1η.1.2018 και μετά για εκπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής και εφόσον το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση.

    Πρόστιμα για τα POS: Με την προτεινόμενη ρύθμιση εισάγεται υποχρέωση διασύνδεσης των EFT/POS τερματικών, ημεδαπής και αλλοδαπής, που κατέχουν όλες οι υπόχρεες οντότητες, με την ΑΑΔΕ και διαβίβασης καθοριζόμενων δεδομένων, είτε μέσω των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) είτε απευθείας με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ. Όσοι έχουν υποχρέωση να διαθέτουν τερματικά POS και παραβαίνουν το νόμο, τότε επιβάλλονται πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν έως και τα 50.000 ευρώ.

    Ρύθμιση με 72 δόσεις και για τους δήμους: Οφειλές προς δήμους που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η.11.2021 και έως την 1η.2.2023 μπορούν να ρυθμιστούν:

    • είτε σε 36 δόσεις με επιτόκιο που υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών, πλέον είκοσι πέντε εκατοστών της εκατοστιαίας μονάδας (0,25%), ετησίως υπολογιζόμενο,
    • είτε σε έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις με επιτόκιο που υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, πλέον μιάμισης εκατοστιαίας μονάδας (1,5%), ετησίως υπολογιζόμενο, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    α) Ο οφειλέτης να μην είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές στις ταμειακές υπηρεσίες των δήμων την 1η.11.2021 και επιπλέον να έχει καταβάλει όλες τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων των εκατό (100) δόσεων, έως την ημερομηνία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, εφόσον είχε υπαχθεί σε αυτές.

    β) Ο οφειλέτης να έχει υποβάλλει όλες τις δηλώσεις εισοδήματος για την τελευταία πενταετία μέχρι την 31η.12.2022.

    γ) Ο οφειλέτης κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

    Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής δόσης ανέρχεται σε τριάντα (30) ευρώ.
    Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των τριάντα έξι (36) ή εβδομήντα δύο (72) δόσεων και οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η.11.2021 και είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες κατά την 1η.2.2023 πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν αποκλειστικά τέτοιες οφειλές.

    Προκειμένου ο οφειλέτης να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των τριάντα έξι (36) ή εβδομήντα δύο (72) δόσεων, αν έχει λοιπές αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχει εντάξει σε άλλη ενήμερη ρύθμιση δόσεων τμηματικής καταβολής, υποχρεούται εντός μηνός από την επικύρωση της ένταξης, να τις ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των είκοσι τεσσάρων (24) ή σαράντα οκτώ (48) δόσεων κατά περίπτωση.

    Εξαιρούνται από τη ρύθμιση όσες οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή η ρύθμισή τους απαγορεύεται από άλλους νόμους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία – Ο αριθμός των δόσεων και το επιτόκιο

    Ανακυκλώνω – Aλλάζω Θερμοσίφωνα: Αναλυτικά ο οδηγός – Έως 904 ευρώ η επιδότηση



    ΣΧΟΛΙΑ