• Οικονομία

    Εθνική Τράπεζα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου

    Φραγκιαδάκης Εθνική

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση καλυμμένου ομολογιακού δανείου από την Εθνική Τράπεζα. Το ύψος του ομολόγου θα είναι 500 εκατ. ευρώ και η διάρκειά του τριετής. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και το επιτόκιο που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί θα ανέρχεται στο 3%-3,35%.

    Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η τράπεζες Goldman Sachs, Merrill Lynch, HSBC, RBS, Deutsche Bank και συνανάδοχος η Commerce Bank.

    Με την κίνηση αυτή η τράπεζα θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τη ρευστότητά της, με στόχο έως το τέλος του έτους να αποπληρώσει τα 2,6 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τον δανεισμό, τον οποίο έχει λάβει από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα απεγκλωβιστεί από τον ακριβό δανεισμό του ELA.

    Όπως προκύπτει από την παρουσίαση της Εθνικής για την έκδοση των καλυμμένων ομολογιών από τη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία αναμένεται να κλείσει ως το τέλος του έτους, η τράπεζα θα δει τη ρευστότητά της να ενισχύεται κατά 770 εκατ. ευρώ. Άλλο 1 δισ. ευρώ θα έρθει από την ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων των Banca Romaneasca (650 εκατ.), Vojvodanska (280 εκατ.) και της νοτιοαφρικανικής SABA.

    Τα κεφάλαια από την έκδοση του ομολόγου θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ELA, καθώς στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι ο μηδενισμός του δανεισμού από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην τελική ευθεία το swap των ομολόγων – Σχέδια και για νέες εκδόσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόκκινα δάνεια: Πάνε προς το ιρλανδικό μοντέλο οι τράπεζες. Τι θα κάνουν οι δανειολήπτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ενδιαφέρον της γαλλικής Credit Agricole για εξαγορά της Commerzbank

     



    ΣΧΟΛΙΑ