• Οικονομία

    New York Times: Η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων

    • NewsRoom
    Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Κομισιόν

    Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Κομισιόν


    Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκπονούν σχέδια για ένα εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

    Πρόκειται ένα αμφισβητούμενο μέτρο, το οποίο έχει βρει αντίσταση εδώ και καιρό, λόγω του μεγάλου κόστους, ειδικά για χώρες όπως η Γερμανία, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχοντας απαγορεύσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά τον ρωσικό άνθρακα – με μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών – η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον πιθανό να υιοθετήσει μια παρόμοια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ.

    Η προσέγγιση έχει σχεδιαστεί για να δώσει ειδικά στη Γερμανία χρόνο να κανονίσει εναλλακτικούς προμηθευτές

    Οι συζητήσεις έρχονται ακριβώς τη στιγμή που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ότι οι δυτικές κυρώσεις που ήδη ισχύουν είχαν πλήξει τον ζωτικό ενεργειακό τομέα της χώρας του.

    Το νωρίτερο που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ θα είναι μετά τον τελικό γύρο των γαλλικών εκλογών, στις 24 Απριλίου, για να διασφαλιστεί ότι ο αντίκτυπος στις τιμές στην αντλία δεν θα τροφοδοτήσει τη λαϊκίστρια υποψήφια Μαρίν Λεπέν και θα βλάψει τον πρόεδρο, αναφέρουν οι New York Times.

    Το χρονοδιάγραμμα είναι εξίσου σημαντικό με τις λεπτομέρειες της απαγόρευσης, για να πειστούν και οι 27 χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν να κάνουν ένα αδιανόητο μέχρι τώρα βήμα, καθώς η Ρωσία προετοιμάζει μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

    Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν το θέμα με τον Τύπο, δήλωσαν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι το μέτρο θα λαμβανόταν ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι φρικαλεότητες στη Μπούτσα.

    «Η Επιτροπή και τα μέλη της ΕΕ απέφευγαν έξυπνα τον καθορισμό κόκκινων γραμμών που θα προκαλούσαν μια απάντηση με κυρώσεις από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία», δήλωσε ο Εμρέ Πέκερ, διευθυντής στην Eurasia Group.

    «Περιμένω ότι η ΕΕ θα αποφύγει τον καθορισμό ερεθισμάτων», πρόσθεσε, «καθώς η συνεχιζόμενη κλιμάκωση από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και οι αποκαλύψεις από την Μπούτσα και αλλού συνεχίζουν να οδηγούν την ορμή πίσω από μια σκληρυνόμενη ευρωπαϊκή στάση. Οποιεσδήποτε άλλες μεγάλες καταστροφές που εκτυλίσσονται θα προσθέσουν περισσότερη ώθηση στην απάντηση της ΕΕ».

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΝΤ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία λόγω πληθωρισμού

    Πούτιν: Η Ευρώπη έχει ακόμα ανάγκη το ρωσικό αέριο

     



    ΣΧΟΛΙΑ