• Οικονομία

    Νέα «σεκλέτια» για τον Ερντογάν: Πάνω από το 12% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο


    Η πορεία της τουρκικής οικονομίας εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου, παρά το ράλι της τουρκικής λίρας τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Κάτι που επιβεβαιώνουν, μόλις 20 ημέρες πριν τις εκλογές, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο, ο οποίος κατέγραψε νέο υψηλό 6 μηνών.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύθηκε στο 12,1% τον Μάιο, έναντι 10,8% τον Απρίλιο, στον απόηχο της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας τον προηγούμενο μήνα. Τα νέα δεδομένα ασκούν πίεση στην κεντρική τράπεζα της χώρας (CBRT), η οποία θα πρέπει να αποφασίσει την ερχόμενη Πέμπτη αν θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Κάτι που όμως έρχεται σε κόντρα με την άποψη του Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε πρόσφατα τις αυξήσεις των επιτοκίων ως «τη μητέρα όλων των κακών».

    Ενόψει των επικείμενων εκλογών, οι αναλυτές θεωρούν πως θα υπερισχύσει τελικά η επιθυμία του Ερντογάν και η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, παρά τα ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας τόνιζαν πρόσφατα τη δέσμευσή τους να μειώσουν τον ασυγκράτητο υψηλό πληθωρισμό.

    Σύμφωνα με την Capital Economics, η εμπειρία δείχνει ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση και θα επιμείνει στις πιέσεις του προς την κεντρική τράπεζα για να μην αυξηθούν τα επιτόκια πριν τις εκλογές.

    Υπενθυμίζεται πως η τουρκική λίρα βρέθηκε κατέρρευσε έως το επίπεδο των 4,92 λιρών/δολάριο, αναγκάζοντας την CBRT να συνεδριάσει εκτάκτως στις 24 Μαΐου και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης. Το τουρκικό νόμισμα έχει ανακάμψει μερικώς από τότε και πλέον διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 4,60 λιρών/δολάριο, ωστόσο συνεχίζει να χάνει 18% μέσα στο έτος, οδηγώντας σε τεράστια αύξηση το κόστος των εισαγωγών.



    ΣΧΟΛΙΑ