• Οικονομία

    Νέα πτώση πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στο 2,4%

    • NewsRoom
    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Νέα πτώση του πληθωρισμού σημειώθηκε στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τη Eurostat.

    Τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι μειώθηκε στο 2,4% από 3,5% τον Αύγουστο.

    Πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο και συνολικά στην Ευρωζώνη καθώς διαμορφώθηκε στο 4,3%, από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.

    Η Eurostat σημειώνει ότι έναν χρόνο πριν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ήταν 9,9%.

    Ως γνωστόν, η άνοδος στις τιμές τον περασμένο μήνα προκλήθηκε από τις υπηρεσίες, ενώ ακολούθησαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ, ο καπνός, τα βιομηχανικά προϊόντα πλην ενεργειακών και η ενέργεια.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 4,3% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,2% τον Αύγουστο. Έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,9%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 4,9% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,9% τον Αύγουστο. Έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,9%.

    Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-0,3%), στη Δανία (0,6%) και στο Βέλγιο (0,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (12,2%), τη Ρουμανία (9,2%) και τη Σλοβακία (9,0%).

    Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 21 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε πέντε.

    Τον Σεπτέμβριο η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+2,05%), ακολουθούμενα από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,78%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,06 %) και την ενέργεια (-0,55%).



    ΣΧΟΛΙΑ