F

Οικονομία

Νέα καθυστέρηση στην εκκαθάριση εισφορών σε 180.000 παράλληλα ασφαλισμένους για το 2020

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Νέες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ασφαλισμένους

Παναγιώτης Δουφεξής, διοικητής στον e-ΕΦΚΑ


Έως το τέλος Ιουλίου, με ακόμη έναν μήνα καθυστέρηση, αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση από τον ηλεκτρονικό Εθνικού Φορέα Κοινωνικής  Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) των ασφαλιστικών εισφορών της προηγούμενης χρονιάς για περίπου 180.000 ασφαλισμένους που έχουν παράλληλη ασφάλιση.

Η εκκαθάριση θα καθυστερήσει και άλλον έναν μήνα λόγω της αδυναμίας της διεύθυνσης εισφορών του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να υπολογίσει τις ασφαλιστικές εισφορές σε μισθωτούς που διατηρούν και «μπλοκάκι» ή αυτοαπασχολουμένους που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες, παρά το γεγονός ότι οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί εδώ και μήνες.

Η νέα δέσμευση της αρμόδιας υπηρεσίας του e- ΕΦΚΑ είναι να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια έως το τέλος του μήνα, προκειμένου όσοι έχουν χρεωστικά υπόλοιπα να καταβάλουν την πρώτη δόση εξόφλησής τους το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο η εξόφληση των εισφορών πρέπει να ολοκληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η αποπληρωμή των εισφορών του 2020, λόγω της καθυστέρησης του e-ΕΦΚΑ, θα πρέπει να συμπέσει με την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, αλλά και των χρεών της πανδημίας του κορονοϊού με αποτέλεσμα χιλιάδες παράλληλα απασχολούμενοι να μην καταφέρουν τελικά να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Με καθυστέρηση θα πραγματοποιηθεί και η εκκαθάριση εισφορών για τους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση για το πεντάμηνο του 2021. Αρχικά η δέσμευση προέβλεπε ότι η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, τώρα κύκλοι του e-ΕΦΚΑ κάνουν λόγο για Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι επιπλέον εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ, σύμφωνα με την διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ αναζητούν στο αρχείο με περισσότερους από 180.000 ασφαλισμένους που έχουν μισθωτή εργασία και «μπλοκάκι ή αυτοαπασχολουμένους που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες, ποιοι από αυτούς έχουν καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές από τις προβλεπόμενες και ποιοι υψηλότερες για να οριστικοποιήσουν τα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.

Τα ειδοποιητήρια αυτά θα αφορούν το 2020 και μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα μπλοκάκι ως επαγγελματίες ή αυτοαπασχολουμένους που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες. Πλέον, όσοι μισθωτοί βρεθούν με χρεωστικά υπόλοιπα για το μπλοκάκι τους –κυρίως όσοι απασχολούνταν το 2020 με χαμηλούς μισθούς, κάτω των 900 ευρώ– θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του 12μήνου του 2020 σε 6 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουνίου. Όμως όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει υψηλότερες εισφορές, ο e-ΕΦΚΑ δεν θα τους επιστρέψει τα ποσά, αλλά θα παρακρατηθούν και θα υπάρξει προσαύξηση στην μελλοντική σύνταξη που θα λάβουν.

Υπενθυμίζεται ότι η εκκαθάριση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου οι πληρωμές να γίνουν σε δόσεις από τον Απρίλιο και μετά, όμως η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, λόγω των πολυάριθμων υποχρεώσεων του e-ΕΦΚΑ, όπως η καταβολή προκαταβολής σύνταξης.

Αμέσως μετά την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του 2020, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ αναμένεται να προχωρήσουν και στην εκκαθάριση των πρώτων μηνών του 2021, ώστε να ξεκινήσει να «τρέχει» κανονικά η πληρωμή εισφορών των μη μισθωτών με παράλληλη απασχόληση, όπως προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ, αρχικά θα γίνει η εκκαθάριση για τις εισφορές έως και τον Μάϊο του 2021 και τα επιπλέον ποσά θα ζητηθούν εφάπαξ σε μια δόση έως το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επιλέγει την αποπληρωμή σε μεγαλύτερο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό τα πρώτα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» του ενιαίου φορέα για τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2021 είχε προγραμματιστεί να έχουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Μαΐου. Ακολούθως, έως τις 31 Ιουνίου θα πληρώνονταν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου 2021 κ.ο.κ. Η εκκαθάριση με βάση τον νόμο θα πρέπει να διενεργείται κάθε μήνα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές δεν αφορούν το σύνολο όσων έχουν παράλληλη ασφάλιση. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών. Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα υπάρξει νέο ειδοποιητήριο, καθώς καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία.

Μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με μισθωτή απασχόληση είτε απαλλάσσονται τελείως από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, είτε καλούνται να πληρώσουν σημαντικά χαμηλότερες εισφορές, καθώς μέρος της ασφαλιστικής τους κατηγορίες καλύπτεται από τις ήδη καταβληθείσες εισφορές μισθωτής απασχόλησης.

Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας, ήτοι 252 ευρώ για τις περισσότερες περιπτώσεις, τότε ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά.  Στην πράξη, τα χρεωστικά υπόλοιπα που τυχόν θα κληθούν οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν είναι συνάρτηση της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής κατηγορίας που επέλεξαν και των αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες και για όσο διάστημα έχουν παράλληλη απασχόληση.

Διαβάστε επίσης

e-ΕΦΚΑ: Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Αυγούστου

Προ των πυλών το νέο τηλεφωνικό κέντρο του e-ΕΦΚΑ για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων

Ταχύτερα η έκδοση συντάξεων διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης – Σε ποια παρέμβαση προχωράει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ


ΣΧΟΛΙΑ