• Οικονομία

    Νέα αύξηση συντάξεων έως 5% το 2024

    Κωστής Χατζηδάκης , Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης , Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Mε την έλευση της νέας χρονιάς, το 2024, θα αυξηθούν εκ νέου οι συντάξεις για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν προσωπική διαφορά.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υποψήφιο βουλευτή Β1 Αθηνών, Κωστή Χατζηδάκη οι συνταξιούχοι θα δουν νέα αύξηση στο εισόδημά τους τουλάχιστον κατά 4%, εφόσον η οικονομία συνεχίσει να κινείται με θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η αύξηση το 2024 θα διαμορφωθεί μεταξύ 4-5%. Οι τελευταίες εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4% και ο πληθωρισμός στο 5%. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις η αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει το 4,5%.

    Μαζί με το υπόλοιπο 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022), η συνολική αύξηση στα ποσά των συνταξιούχων θα αγγίξει το 5%. Αν όμως αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ο πληθωρισμός, τότε η αύξηση θα ξεπεράσει το 5%.

    Οι νέες προβλέψεις όμως που θα συμπεριληφθούν στο αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι οι αυξήσεις θα είναι υψηλότερες αφενός γιατί αναμένεται υπερδιπλάσια ανάπτυξη για φέτος και αφετέρου διότι το 2024 θα πληρωθεί και το υπόλοιπο της αύξησης του 2023.

    Η αύξηση για το 2024 θα κινείται στο 4,5% και με ένα υπόλοιπο 0,5% από την αύξηση που δόθηκε φέτος διαμορφώνουν για την επόμενη χρονιά ένα συνολικό ποσοστό αύξησης συντάξεων στο 5%. Η συνταγή της αύξησης για το 2024 θα είναι ίδια με φέτος και θα ληφθεί υπ’ όψιν το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης του 2023 διά του 2.

    Για το 2023, η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης ήταν ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμός 5%. Με αυτή την πρόβλεψη η αύξηση συντάξεων είναι 3,4% για την επόμενη χρονιά και με το συμπλήρωμα του 0,5% από το 2023 φτάνει σχεδόν στο 4%.

    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το κέρδος που προκύπτει για τους συνταξιούχους είναι, πρώτον, ότι όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024 και, δεύτερον, όσοι έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς θα καταφέρουν είτε να το μειώσουν είτε να το μηδενίσουν όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης.

    Για παράδειγμα συνταξιούχος που το 2023 παίρνει εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 1.140 ευρώ και έχει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 50 ευρώ (1.190 ευρώ σύνολο) με αύξηση 5% το 2024 θα μηδενίσει τη διαφορά, ενώ με αύξηση 4% θα του μείνει υπόλοιπο 5 ευρώ χωρίς κανένα όφελος στην τσέπη. Ειδικότερα, με αύξηση 5% θα κερδίσει 57 ευρώ, που σημαίνει μηδενισμός προσωπικής διαφοράς και σύνταξη στα 1.197 ευρώ, με καθαρό όφελος 7 ευρώ, ενώ με αύξηση 4% παίρνει 45 ευρώ στη σύνταξη, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει και άλλα 5 ευρώ υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς χωρίς καθαρό όφελος, γιατί η σύνταξη θα είναι πάλι στα 1.190 ευρώ (1.185 ευρώ με την αύξηση και 5 ευρώ προσωπική διαφορά).

    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το κέρδος που προκύπτει για τους συνταξιούχους είναι:

    -Πρώτον, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024.

    – Δεύτερον, όσοι έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς θα καταφέρουν είτε να το μειώσουν είτε να το μηδενίσουν όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης.

    Διαβάστε επίσης

    Εκδόθηκαν 590.000 κύριες συντάξεις σε 28 μήνες – Μεγάλη επιτάχυνση και στην απονομή επικουρικών και εφάπαξ

     



    ΣΧΟΛΙΑ