ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεραπετρίτης: Οι λαοί μας στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον – Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας
Ο πληθωρισμός στη Βόρεια Μακεδονία εκτινάχθηκε σε ακόμη ένα υψηλό ρεκόρ φθάνοντας στο 19,8% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από 18,7% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.
Η εκτίναξη αυτή του πληθωρισμού, που μετατρέπεται πλέον σε σοβαρή εστία κινδύνου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οφείλεται κυρίως στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στην ενέργεια.
Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, η ξέφρενη αυτή πορεία του πληθωρισμού θα οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας στην απόφαση να αυξήσει εκ νέου το βασικό επιτόκιο της, προκειμένου να τιθασεύσει τα συνεχή άλματα του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Απρίλιο, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει προχωρήσει σε έξι διαδοχικές αυξήσεις του βασικού της επιτοκίου, το οποίο σε διάστημα έξι μηνών αυξήθηκε συνολικά κατά 1,75% και διαμορφώνεται σήμερα στο 3,5%.
Μόλις πρόσφατα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να εισέλθει η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας στη ζώνη του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή βραδεία ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού. Για φέτος, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός στη Βόρεια Μακεδονία θα ανέλθει στο 12,1%.
Διαβάστε επίσης
Αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και στο πρώτο τρίμηνο του 2023 «βλέπει» η αγορά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρί Σαντάλ: Η πριγκίπισσα χωρίς βασίλειο, με νέα της σκηνή την Ελλάδα του 2025
- Το μεγάλο στοίχημα για την Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ξεκινά η δημοπράτηση για το μητροπολιτικό πάρκο «AENAON» στον Φαληρικό Όρμο
- Η ανάπτυξη του Κυπριακού στόλου οφείλεται στο ελκυστικό φορολογικό σύστημα για τα «πράσινα πλοία» και στην φοροαπαλλαγή των Κυπρίων ναυτικών
- Από υπάλληλοι… δισεκατομμυριούχοι: Αυτά είναι τα νέα μέλη του billion dollar club
