• Οικονομία

    Μικρότερο έλλειμμα φέτος βλέπει το Υπουργείο Οικονομικών – Ποια έσοδα ανοίγουν παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Αισιοδοξία επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα φέτος στο 1,6% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων δεν αποκλείεται να «ρίξουν» και λίγο χαμηλότερα το ποσοστό.

    Με αυτό τον τρόπο, όπως σχολιάζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα μπορέσει να δοθεί ένα ακόμα «σήμα» στις διεθνείς αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

    Μάλιστα, όπως εκτιμούν, δυο είναι οι ανασταλτικοί παράγοντες για αυτή την κίνηση: η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και οι εκλογές.

    Όπως εξηγούν, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης για το 2022, παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 312 εκατομμύρια ευρώ των καθαρών φορολογικών εσόδων (σ.σ. προ επιστροφών) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου σε σχέση με τις προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

    Νέα μέτρα στήριξης

    Παρότι δεν θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για τις υπόλοιπες 15 ημέρες, καθώς αναμένεται να πληρωθούν δυο μέτρα (επίδομα θέρμανσης και επιταγή ακρίβειας), το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως σχεδιάζει ένα νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το 2023.

    Πηγή χρηματοδότησης αναμένεται πως θα είναι τα υπερέσοδα από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, τα οποία αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία στις αρχές του ερχόμενου έτους. Πρόκειται για ένα ποσό που αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ και δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2023, συνεπώς θα εμφανιστεί λογιστικά ως έξτρα δημοσιονομικός χώρος.

    Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις «παρατηρήσεις» της Κομισιόν και του Eurogroup προς όλα τα κράτη μέλη (και κυρίως τα υπερχρεωμένα) ότι τα όποια μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι στο εξής στοχευμένα στα ευάλωτα νοικοκυριά, βάζοντας τέλος στις οριζόντιες παρεμβάσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Αυξημένα έσοδα 500 εκατ. στο ενδεκάμηνο – Μικρότερο το πρωτογενές έλλειμμα



    ΣΧΟΛΙΑ