Οικονομία

ΕΚΤ: Οι οικονομικοί δείκτες στην ευρωζώνη πυροδοτούν στοιχήματα για ολοκλήρωση των αυξήσεων επιτοκίων

  • Bloomberg
Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


Η συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη εντάθηκε, εξέλιξη που οδήγησε τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Οι υπηρεσίες τον Αύγουστο έπαψαν να αποτελούν φωτεινή εξαίρεση και ακολούθησαν την πτώση του βιομηχανικού τομέα στις δύο κορυφαίες οικονομίες της περιοχής, οδηγώντας σε πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων και το ευρώ.

Euro-Area Activity Signals Quickening Downturn
Τα στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη δείχνουν επιτάχυνση της επιβράδυνσης

Ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI που συνδυάζει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 47 μονάδες τον Αύγουστο κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου έτους, ενώ υπήρξαν προσδοκίες για συνεχή επέκταση σε έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα είχε ισχυρή ζήτηση.

Ξεχωριστά στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα υπέστησαν την πρώτη τους συρρίκνωση σε επτά μήνες.

«Οι δείκτες PMI ήταν πολύ αδύναμοι και υπογραμμίζουν τις δύσκολες προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τους κινδύνους ενόψει της συνεδρίασης για την πολιτική της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Valentin Marinov, επικεφαλής στρατηγικής G10 FX στην Credit Agricole.

Traders Pare ECB Hike Bets After Dire Economic Figures | Overall activity declined in Germany at the fastest pace since the first wave of the pandemic in 2020
Η συνολική δραστηριότητα μειώθηκε στη Γερμανία με τον ταχύτερο ρυθμό από το πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020

Τα στοιχεία ήταν ιδιαίτερα άσχημα για τη Γερμανία, όπου η συνολική δραστηριότητα μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που το πρώτο κύμα της πανδημίας οδήγησε σε αδιέξοδο την οικονομία, τον Μάιο του 2020.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την τρίτη μηνιαία μείωση της παραγωγής, ενώ η υπόλοιπη περιοχή συρρικνώθηκε με πιο ήπιο ρυθμό.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζώνη του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με ανάπτυξη 0,3% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγο της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

«Δυναμώνει την άποψη όσων υποστηρίζουν μια «παύση» τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Dirk Schumacher, οικονομολόγος της Natixis SA. «Η οικονομία προφανώς δεν πάει καλά με αυτά τα στοιχεία».

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν ράλι, με τη γερμανική απόδοση 10 ετών να υποχωρεί έως και 12 μονάδες βάσης στο 2,53%, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο εβδομάδες.

Οι traders βλέπουν τώρα 40% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, έναντι 55% πριν από την ανακοίνωση.

Οι εκτιμήσεις του Bloomberg

«Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί για τους ανοδικούς κινδύνους στις προοπτικές του πληθωρισμού και η άποψή μας τώρα είναι ότι αυτό θα τους ωθήσει να πραγματοποιήσουν μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας μπορεί κάλλιστα να κυριαρχήσουν και να αναγκάσουν το Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει παύση», αναφέρει η οικονομολόγος Maeva Cousin.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι των περισσότερων νομισμάτων της ομάδας των 10 και έφτασε σε χαμηλό ενός έτους έναντι της στερλίνας, προτού η πτώση περιοριστεί, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τον βρετανικό δείκτη PMI παρέσυραν τη στερλίνα προς τα κάτω.

Το κοινό νόμισμα αποδυναμώθηκε έως και 0,3% έναντι του δολαρίου και βρέθηκε σε χαμηλό δύο μηνών στα 1,0810 δολάρια, ενώ η στερλίνα υποχώρησε 0,6% στα 1,2650 δολάρια.

«Ο τομέας των υπηρεσιών της ευρωζώνης δείχνει δυστυχώς σημάδια στροφής προς τα κάτω, ώστε να συμβαδίζει με τις κακές επιδόσεις της μεταποίησης», ανέφερε ο de la Rubia. «Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ανέφεραν συρρίκνωση της δραστηριότητας για πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου έτους, ενώ η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε και πάλι».

Νωρίτερα τα νούμερα από την Αυστραλία έδειξαν ότι η ύφεση βαθαίνει, ενώ μια μέτρηση για την Ιαπωνία έδειξε σταθερή ανάπτυξη.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ προβλέπεται να δείξουν σταθερή ανάπτυξη.

Ενώ η επιβράδυνση της δραστηριότητας θα πρέπει να στηρίξει μια παύση στον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης της ΕΚΤ, η έκθεση PMI της Τετάρτης συνοδεύτηκε επίσης από μια προειδοποίηση για τις επίμονες πιέσεις στις τιμές.

«Εάν ο δομικός πληθωρισμός κάνει την έκπληξη και διαμορφωθεί υψηλότερα, ενώ οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται, η ΕΚΤ μπορεί να μπει στον πειρασμό να σπεύσει σε μια τελευταία αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία μπορεί να είναι ουσιαστικά η τελευταία της ευκαιρία για άνοδο», δήλωσε ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην ING.

Διαβάστε ακόμη:

Όλα τα βλέμματα των αγορών στρέφονται στο Jackson Hole – Την Παρασκευή οι ομιλίες Πάουελ και Λαγκάρντ

ΕΚΤ: Θα πάει σε νέα αύξηση των επιτοκίων η Κριστίν Λαγκάρντ τον Σεπτέμβριο;ΣΧΟΛΙΑ