• Οικονομία

    Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – Πληρώνονται σήμερα 33.736 εργαζόμενοι

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Σήμερα το απόγευμα πιστώνονται στους λογαριασμούς 33.736 εργαζομένων τα ποσά από τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το μήνα Φεβρουαρίου, από αναστολές συμβάσεων εργασίας και από μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις.

    Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη εγκρίθηκε η πληρωμή ύψους 8.526.391,04 ευρώ για 33.736 πληρωμές δικαιούχων, που αφορούν αναλυτικά:

     α) σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον μήνα Φεβρουάριο 2022 καθώς και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021 (υπόλοιπα) και Ιανουάριο 2022 (υπόλοιπα) και προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας ύψους 8.306.348,33 ευρώ για συνολικά 33.139 πληρωμές δικαιούχων.

    β) σε εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή εντός των ετών 2020, 2021 και 2022 (υπόλοιπα) καθώς και σε εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον τουρισμό (μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις) εντός των ετών 2020 και 2021 (υπόλοιπα), προκειμένου για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 206.158.71 ευρώ για συνολικά 571 πληρωμές δικαιούχων.

    γ) σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού (μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις), προκειμένου για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιανουάριο 2022 ύψους 13.884 ευρώ για συνολικά 26 πληρωμές δικαιούχων.

    Στο μεταξύ ανοιχτό παραμένει το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για υποβολή αιτήσεων για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Μαρτίου.

    Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό, σύμφωνα με την αριθμ. 108743/30-12-2021 ΚΥΑ (Β’ 6323), έχουν τη δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α’- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α’ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ, από την 1η έως την 31η Μαρτίου 2022.

    Επίσης, είναι δυνατή η διαδικασία των ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό – Α’ ΦΑΣΗ μέχρι 31 Μαρτίου 2022.

    Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όπως αποκάλυψε το “Mononews”, θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου.

    Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 κσι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

    Ο Μηχανισμός εφαρμόζεται και σε εποχιακά εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε επιχειρήσεις -εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας.

    Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν μόνο κατά την περίοδο επιδότησης.

    Διαβάστε επίσης

    Αποκλειστικό: Κίνδυνος για κύμα απολύσεων μετά το τέλος του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ



    ΣΧΟΛΙΑ