• Οικονομία

    Mester (Fed): «Να συνεχιστεί η αύξηση επιτοκίων μέχρι την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού»

    • NewsRoom


    Η Mester ανέφερε πως η Fed θα πρέπει να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων μέχρι την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η πρόεδρος της Cleveland Federal Reserve δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ να αρχίσει να δείχνει δείγματα αποκλιμάκωσης, εντασσόμενη στην ομάδα των ανώτερων αξιωματούχων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που στηρίζουν πιο επιθετικές κινήσεις στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.

    “Είμαστε προσηλωμένοι στην μείωση του πληθωρισμού”, σημείωσε η Loretta Mester σε εκδήλωση του Economic Club of Pittsburgh. Πρόσθεσε δε ότι θα έπρεπε να δει αρκετούς μήνες συνεχούς αποκλιμάκωσης των τιμών πριν πειστεί ότι οι προσπάθειες της Fed έχουν αποτέλεσμα.

    «Δεν βρισκόμαστε σε ύφεση αυτή τη στιγμή»

    Μολονότι η οικονομία επιβραδύνει, η Mester επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε ύφεση, παρά τα δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση. “Δεν βρισκόμαστε σε ύφεση αυτή τη στιγμή. Έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι μιας ύφεσης; Ναι”, είπε.

    Σημείωσε δε ότι οι ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου με τους οποίους συζητεί συνεχίζουν να προσπαθούν να προσλάβουν εργαζόμενους, σε ένα σημάδι ότι η οικονομία συνεχίζει να μεγεθύνεται και ότι η ζήτηση δεν έχει υποχωρήσει αρκετά ώστε να αποσυμπίεση τις πληθωριστικές πιέσεις. Μετά και την αύξηση του Ιουλίου, το ομοσπονδιακό επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο εύρος του 2,25% – 2,5% και θα μπορούσε να φθάσει έως το 4% μέσα στο 2023. Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άγγιξε το 9,1% σε ετήσια βάση, έναντι ποσοστών κάτω του 2% πριν από 18 μήνες.

    Την τρέχουσα χρονιά, η Mester, που θεωρείται “γεράκι” στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, διαθέτει δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC), που αποφασίζει για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της Fed.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: «Ψυχραιμία» για Ταϊβάν, «ψυχρολουσία» από τη FED – Πτώση 1,23% για τον Dow Jones



    ΣΧΟΛΙΑ