• Οικονομία

    Μεγάλη νίκη για το ελληνικό γιαούρτι: Αλλάζει νομοθεσία η Τσεχία

    • NewsRoom
    γιαούρτι


    Στη διαβεβαίωση ότι η Τσεχία έχει καταθέσει σχέδιο αλλαγής της νομοθεσίας της, προκειμένου να συμμορφωθεί με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», που προστατεύεται από το κοινοτικό δίκαιο, προέβη ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Το χρονικό της διένεξης

    Ο λόγος της διένεξης μεταξύ των κρατών είναι η νομοθεσία που είχε θεσπίσει το τσέχικο κράτος, από το 2016, σύμφωνα με την οποία, περιπτώσεις όπως αυτή της χρήσης του όρου «ελληνικό γιαούρτι», εντάσσονται στην ενωσιακή νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή.

    Τον Οκτώβριο του 2017, η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε καταγγελία, έναντι της Τσεχικής Δημοκρατίας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλίσει τη επιβολή σύστασης της ευρωπαϊκής μεριάς προς την Τσεχία, σχετικά με τη μη αναγνώριση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» και της χρήσης αυτού.

    Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των μερών πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στις Βρυξέλλες, όπου η ελληνική πλευρά, μέσω του κύριου Αραχωβίτη έθιξε εκ νέου το εκκρεμές ζήτημα. Ο κύριος Αραχωβίτης ζήτησε μια πρακτική και δεσμευτική απόκριση από την Επιτροπή, μέσω της κατασκευής χρονοδιαγράμματος, που θα ορίζει το πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος.

    Τα αποτελέσματα της συνάντησης

    Στην παρούσα συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν ποικίλα θέματα από τις δύο πλευρές, όπως οι κίνδυνοι εξάπλωσης ασθενειών και παθογενειών (η αφρικανική πανώλη που πλήττει τους χοίρους σε χώρες της Ευρώπης, η οζώδης δερματίτιδα, που είχε θέσει σε δοκιμασία την ελληνική βοοτροφία και το βακτήριο Xylella Fastidiosa, που αφορά κυρίως τον τομέα της ελαιοκομίας), εκφράστηκε και η χαρά των εκπροσώπων, για την επίσημη δρομολόγηση της επίλυσης του ζητήματος, με την αλλαγή της τσέχικης νομοθεσίας σχετικώς.

    Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση «Αγαπητέ Επίτροπε, σας καλωσορίζουμε σήμερα στο Υπουργείο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συζητήσαμε και διαπιστώσαμε την πρόοδο που είχαμε σε αρκετά από τα ζητήματα που συζητήσαμε την τελευταία φορά. Νομίζω ότι η τακτική επαφή που πρέπει να έχουμε από εδώ και πέρα, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλύουμε ζητήματα, πριν αυτά πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

    Καταρχήν θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την προσπάθειά σας και τα αποτελέσματα που φέρατε για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού, σε σχέση με την Τσεχία. Με την παρέμβαση του Επιτρόπου, κατάφερε η Επιτροπή να πείσει την Τσεχία ότι πρέπει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να αλλάξει τη νομοθεσία της. Ήδη έστειλε το σχέδιο αλλαγής στην Επιτροπή, όπως μας ενημέρωσε, όπου θα αξιολογηθεί και θα προχωρήσει στη νομοθέτησή του η Τσεχία»

    Ο κύριος Αντρουκάιτις, από την πλευρά του δήλωσε «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη σημερινή μας συνάντηση, διότι συζητήσαμε εκτενώς πολλά θέματα, ειδικά στον τομέα της πρόληψης της επέκτασης διαφόρων ασθενειών στην ελληνική επικράτεια…Ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία και ειδικά για το θέμα του ελληνικού γιαουρτιού. Είμαι περήφανος για τις θέσεις σας, πρόκειται για ένδειξη χώρας προέλευσης και αυτή είναι η θέση μας. Με τον τρόπο αυτό και την εξέλιξη αυτή μπορούμε να δείξουμε πώς μπορεί να υπάρξει κοινή κατανόηση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. σε μια ενιαία αγορά, με διαφορετικές αγροτικές κληρονομιές.»

    Την ελληνική εκπροσώπηση, στη συνάντηση, συμπλήρωσαν οι Υφυπουργοί Ολυμπία Τελιγιορίδου και Βασίλης Κόκκαλης, οι δύο Γενικοί Γραμματείς, Νίκος Αντώνογλου και Χαράλαμπος Κασίμης, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, συνεργάτες του Γραφείου του Υπουργού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιαούρτι Κρι Κρι Αγελάδος, από 100% ελληνικό γάλα ημέρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρι Κρι: «Το ελληνικό γιαούρτι που κατακτά Ελλάδα και εξωτερικό – Πάνω από 90 εκατ. ευρώ ο φετινός τζίρος»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελληνικό γιαούρτι μετατράπηκε σε καύσιμο για αεροσκάφη



    ΣΧΟΛΙΑ