ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Λάθη και παρανομίες» στον υπολογισμό με τις συντάξεις χηρείας, που κοστίζουν στους δικαιούχους 175 εκατομμύρια ευρώ, καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με ανακοίνωση του και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επιστρέψει άμεσα την διαφορά στους περίπου 80.000 δικαιούχους. Δηλαδή αντί να γίνει ο επανυπολογισμός στη μεταβίβαση των συντάξεων χηρείας από το 2019, όπως ορίζει ο νόμος, περικόπτουν παράνομα από τις 13/5/2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου) στις συντάξεις χηρείας. Το θέμα αφορά περίπου 80.000 συντάξεις χηρείας και η αφαίμαξη ανέρχεται μέχρι τώρα σε 175εκ. ευρώ.
Το ΕΝΔΙΣΥ έχει στην διάθεσή του, αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, από μέλη του, από τις οποίες διαπιστώνεται ότι οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι λάθος. Ενώ ο νόμος 4387/16 ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από 1/1/2019, οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο έχουν ήδη επανυπολογιστεί παράνομα και αυτό γιατί δεν υπολογίζουν το 50% στο αρχικό ποσό σύνταξης του θανόντα αλλά στο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του ν. 4387/16.
Παράδειγμα:
Συνταξιοδοτική πράξη, μεταβίβασης λόγω θανάτου
Η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης του θανόντα είναι 1.519,92€.
Η απόφαση που έπρεπε να βγει κανονικά με το 50% της σύνταξης είναι: 1.519,92 επί 50% = 759,96€.
Μετά από τον παράνομο επανυπολογισμό, μειώνεται η αρχική απόφαση από 1.519,92€ σε 1.024,84€.
Και υπολογίζεται το 50% στα 1.024,84€ δηλαδή 512,42€ η σημερινή καταβαλόμενη σύνταξη χηρείας.
Άρα 759,96€ (προ επανυπολογισμού) μείον 512,42€ = 247,54€ η σημερινή διαφορά.
Κλέβουν 247,54€ τον μήνα (από 1/6/2016 έως και σήμερα), δηλαδή 247,54 X 27 μήνες = 6.683,58€, επανυπολογίζοντας την σύνταξη του θανόντα εφαρμόζοντας τον νόμο κατά το δοκούν.
Για το σκοπό αυτό το ΕΝΔΙΣΥ ζητά από το υπουργείο Εργασίας να τροποποιήσει όλες τις εκδοθείσες πράξεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, από τις 13/5/2016 και μετά και ταυτόχρονα να επιστραφούν άμεσα οι διαφορές στους δικαιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για πρώτη φορά καταργεί σύνταξη (χηρείας) αφού προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος αν είναι κάτω των 52 ετών δεν παίρνει σύνταξη. Παράλληλα μειώθηκε το ποσό της σύνταξης από 70% σε 50%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι εκπλήξεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια, τα εγκαίνια του Ψηλού, τραχανάς και κατσικάκι για τον Αρμένιο και μια φοβερή σκηνή στο Οβάλ Γραφείο
- ΔΕΣΦΑ: Απένταξε και από το νέο επενδυτικό 2026-2034 τη Διώρυγα Gas του Βαρδινογιάννη-Τι άλλαξε όμως
- Κάθετος Διάδρομος: Προς επίλυση τα ρυθμιστικά προβλήματα-Παράταση εξαίρεσης και αλλαγές στους Κώδικες
- Οικογένεια Στασινόπουλου: Το απίθανο ράλι των CENER και Βιοχάλκο και η περιουσία των 10 δισ. ευρώ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.