• Οικονομία

    Αύξηση €744,33 το μήνα μετά από λάθος επανυπολογισμό κύριας σύνταξης – Προσφυγή του ΕΝΔΙΣΥ


    Τον λάθος επανυπολογισμό κύριας σύνταξης ασφαλισμένου και την καταβολή επιπλέον ποσού 744,33 ευρώ καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) μετά από παρέμβασή του.

    Η συνταξιούχος έλαβε μεγαλύτερη σύνταξη τον Ιούνιο, μετά από προσφυγή της κατά του e-ΕΦΚΑ, και το ΕΝΔΙΣΥ επισυνάπτει μάλιστα και το εκκαθαριστικό σημείωμα που έλαβε από το ταμείο, ώστε να φανούν οι διαφορές από το ενημερωτικό του προηγούμενου μήνα.

    Πρόκειται για σύνταξη, η οποία είχε συμπεριληφθεί στο εξώδικο, που το ΕΝΔΙΣΥ απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, επισημαίνοντας τα κραυγαλέα λάθη με το πρόσθετο ασφάλιστρο, που δεν αξιοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός.

    Ακριβέστερα, όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα, που αναφέρονται στη συγκεκριμένη σύνταξη:

    Σύμφωνα με τον «Νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 985 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.729,33 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 744,33 ευρώ

    Σύμφωνα με τον «Νόμο Βρούτση» (ν.4670.20): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 1.147,59 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.891,92 ευρώ. Άρα ενσωματώθηκε αύξηση επίσης 744,33 ευρώ.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι ο e-ΕΦΚΑ βρήκε το λάθος του. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συνταξιούχο του ΕΟΤ, που είχε ασφάλιστρο 32% και η σύνταξη επανυπολογίστηκε (όπως όλες) με 20% ασφάλιστρο.

    Ήρθε η ώρα ο Φορέας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και, αφού παραδεχτεί το λάθος του, να σπεύσει να το διορθώσει.

    Το ΕΝΔΙΣΥ έχει εξαρχής επισημάνει ότι υπερβαίνουν τις 600.000 χιλιάδες οι συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με ‘λάθος’ τρόπο (μη εφαρμογή νόμου)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ.

    Το Δίκτυο ζητά εκτός από τις διορθώσεις στις συντάξεις να δοθούν και τα αναδρομικά του λάθους επανυπολογισμού από 1/1/2019 έως και σήμερα.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονόμου: Έξι στους 10 εμπιστεύονται την έκδοση της σύνταξης σε λογιστές και δικηγόρους του ΕΦΚΑ



    ΣΧΟΛΙΑ