• Οικονομία

    Με το… Whatever it takes της Κριστίν Λαγκάρντ η Ελλάδα ζεσταίνει τις μηχανές προς τις αγορές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Προ ολοταχώς για την πρώτη ομολογιακή έκδοση του 2022 οδεύει πλέον το ελληνικό δημόσιο σε περιβάλλον συγκρατημένης αισιοδοξίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά το σήμα Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος.

    Σε λίγες μέρες πιθανότατα, προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, το Δημόσιο θα ανακοινώσει το ετήσιο δανειακό του πρόγραμμα για το 2022, που όπως έχει γράψει το Mononews θα στοχεύει σε δανεισμό 10 – 12 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του θα υλοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2022, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πρώτη σημαντική ομολογιακή έκδοση του έτους θα επιχειρηθεί μέσα στο Γενάρη, το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το προτιμητέο διάστημα είναι εντός του Ιανουαρίου, ωστόσο όπως κάθε φορά θα σταθμιστούν οι εξελίξεις στην αγορά αλλά και το πότε θα βρεθεί παράθυρο σε ένα μήνα όπου διαφαίνεται αρκετός συνωστισμός εκδόσεων και από μεγάλους ξένους παίκτες…

    Το δανειακό πρόγραμμα, οι πρώτες μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου,  η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, που τυπικά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δανείων των 5,1 δις. ευρώ προς την ΕΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου και κυρίως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας με το νέο έτος είναι τα τέσσερα μεγάλα ορόσημα για την ελληνική αγορά χρέους στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Παράλληλα και παρασκηνιακά σε αυτό το διάστημα θα μαίνονται οι διαβουλεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, με λεπτομέρειες αυτή τη φορά, μετά τη λήξη του PEPP. H Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ένα μεγάλο βήμα την Πέμπτη και πρακτικά έστειλε στις αγορές το μήνυμα πως θα γίνει για την Ελλάδα «whatever it takes» προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη. Βεβαίως προς αυτή την κατεύθυνση το τοπίο θα ξεκαθαρίζει όσο θα πηγαίνουμε χρονικά προς τη λήξη του PEPP για το ακριβές πλαίσιο καθώς και για κρίσιμα ζητήματα όπως η παράταση του waiver των ελληνικών τραπεζών.
    Την ίδια στιγμή, μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει το πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να αποσπάσει το investment grade. Όπως έχει γράψει το Mononews το τελευταίο «μίλι» δηλαδή η απόσπαση της τελευταίας βαθμίδας δεν θα είναι περίπατος, με τους ξένους οίκους να αναγνωρίζουν μεν, χωρίς «τσιγγουνιές» τη μεγάλη πρόοδο που συντελείται στην ελληνική οικονομία, να προτάσσουν όμως με μεγαλύτερη ίσως ένταση τον παράγοντα πολιτική σταθερότητα σε συνάρτηση με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα. Κάτι που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές συνδέει την επενδυτική βαθμίδα με το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου στις επόμενες εκλογές όποτε και εάν αυτές γίνουν.
    Εν τω μεταξύ στις αρχές του έτους αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, που τυπικά ολοκληρώνεται τον Ιούνιο σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας δύσκολης πολυετούς περιόδου κρίσης για την ελληνική οικονομία.
    Σηματοδοτεί όμως παράλληλα – για τις αγορές κυρίως – και το τέλος μιας εποχής με συγκεκριμένο conditionallity απέναντι σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις /μεταρρυθμίσεις. Γεγονός που συνεπάγεται πως τα δείγματα γραφής στους τομείς των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης μετά τη λήξη της εποπτείας θα πρέπει να είναι ακόμη πιο ουσιαστικά σε σχέση με όλα αυτά τα χρόνια που η χώρα τελούσε υπό την εποπτεία των πιστωτών της στην Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης

    Πρόγραμμα γέφυρα από την ΕΚΤ: Τερματίζεται σταδιακά το PEPP, διπλασιάζονται οι αγορές ομολόγων του κανονικού προγράμματος



    ΣΧΟΛΙΑ