• Οικονομία

    Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Αναλυτικά τα ποσά

    Θάνος Πετραλιάς, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Θάνος Πετραλιάς, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Μία έκτακτη ενίσχυση για τα ευάλωτα νοικοκυριά φέρνει η κυβέρνηση, η οποία θα καταβληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

    Το “Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης” αφορά 2,3 εκατ πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί αγγίζει τα 352 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχονται από την υπεραπόδοση της Ελληνικής οικονομίας.

    Την έκτακτη ενίσχυση ανακοίνωσε το πρωί πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ και στη συνέχεια το μέτρο εξειδικεύτηκε από την ηγεσία του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    «Η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδώσει και αυτό έχει θετική αντανάκλαση στον προϋπολογισμό. Θα φτάσουμε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% στο τέλος του χρόνου και θα μας περισσέψουν κάποια χρήματα. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού το επιστρέφουμε στους πολίτες. Είναι περίπου 352 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε ασθενέστερους συμπολίτες μας. Ο αριθμός αυτών που θα ωφεληθούν είναι περίπου 2,3 εκατ.», σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

    Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, όσοι λαμβάνουν επίδομα και ΑμεΑ. Συγκεκριμένα:

    Επίδομα παιδιού

    Όσες οικογένειες λαμβάνουν επίδομα παιδιού θα εισπράξουν 1,5 δόση και αφορά 800.000 δικαιούχους.

    Οικογένεια με 1 παιδί που δικαιούται επίδομα τέκνου 140 ευρώ το δίμηνο (70 ευρώ το μήνα), θα πάρει από το έξτρα επίδομα άλλα 105 ευρώ τον Δεκέμβριο. Επειδή πριν τις γιορτές πληρώνεται και το επίδομα Ιανουαρίου συνολικά θα πάρει 250 ευρώ (175 ευρώ για Δεκέμβριο και 70 για Ιανουάριο).

    Οικογένεια με 4 παιδιά που λαμβάνει τακτικό επίδομα διμήνου 840 ευρώ (420 ευρώ το μήνα), θα πάρει την επιταγή των 630 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 1.050 ευρώ για τον Δεκέμβριο και 420 για Ιανουάριο = 1.425 ευρώ συνολική πληρωμή πριν τις γιορτές

    Συνταξιούχοι

    Πρόσθετη στήριξη θα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν ελάχιστη (κάτω από 10 ευρώ). Πρόκειται για κύριες συντάξεις κάτω των 700 ευρώ και ανασφάλιστους υπερήλικες. Η ενίσχυση είναι 150 ευρώ και το κόστος 158 εκατ.

    Οι ωφελούμενοι είναι 1,055 εκατομμύρια. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα πάρουν και αύξηση περίπου 3% από τον Ιανουάριο. Για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ θα πάρει αύξηση 3% και συνολικά 216 ευρώ το χρόνο. Αν συνυπολογιστούν τα 150 ευρώ θα λάβει συνολικά 366 ευρώ. Ετσι, η αύξηση στη σύνταξη είναι ουσιαστικά 5,1%.

    Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

    Θα δοθεί επιπλέον 50% της μηνιαίας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (24 εκατ. και ωφελημένοι 210 χιλιάδες). Αυτοί θα πάρουν και αύξηση 8%.

    Ανάπηροι

    Στήριξη αναπήρων με επιδόματα 45 εκατ. ευρώ και ωφελούμενους 225 χιλιάδες. Η ενίσχυση είναι 200 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 350 εκατ. στους ευάλωτους

    Αναπηρικά επιδόματα: Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε 182.000 άτομα με αναπηρία

    Αύξηση 150% στο επίδομα παιδιού



    ΣΧΟΛΙΑ