• Οικονομία

    Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Το έκτακτο QE θα παραμείνει ο βασικός μοχλός στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης

    • NewsRoom
    H ΕΚΤ οδήγησε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα-Υποχώρησαν οι αποδόσεις

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (Wikimedia Commons)


    Το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων και η διάθεση μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες θα αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς για την παροχή περαιτέρω στήριξης στην οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Παρότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, το πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας και οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στο τρέχον περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν δυναμικά ώστε να αντιδράσουν στις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας «είναι επομένως πιθανό να παραμείνουν τα κύρια εργαλεία προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής μας».

    Η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε αύξηση και επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ελέω της πανδημίας, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ κατά τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, ενώ πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα προχωρήσει επίσης σε αλλαγές και στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

    Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η διάρκεια της νομισματικής πολιτικής στήριξης θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.

    «Παρότι τα τελευταία νέα σχετικά για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού φαίνονται ενθαρρυντικά, μπορεί ακόμη να βρεθούμε αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενους κύκλους εξάρσεων της πανδημίας και ενίσχυσης των περιοριστικών μέτρων έως ότου επιτευχθεί εκτεταμένη ανοσία», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Η ανάκαμψη μπορεί να μην είναι γραμμική, αλλά περισσότερο ασταθής, και θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό της διάθεσης του εμβολίου».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ