Οικονομία

Κομισιόν: Άντλησε 5 δισ. ευρώ με νέο 7ετές ομόλογο – Γιοχάνες Χαν: Αξιοσημείωτα αποτελέσματα

  • NewsRoom

Ο Γιοχάνες Χαν


Ακόμη 5 δισ. ευρώ σε ομόλογα στο πλαίσιο της 9ης κοινοπρακτικής συναλλαγής της για το 2023, συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκδίδει ομόλογα εξ ονόματος της ΕΕ

Η συναλλαγή ενιαίας δόσης συνίστατο στην έκδοση νέου επταετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξης στις 4 Δεκεμβρίου 2030.

Οι συνθήκες της αγοράς στις οποίες πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή ήταν πιο συγκρατημένες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν διευκρινίσεις σχετικά με περαιτέρω μεταβολές των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Παρ’ όλα αυτά, η συναλλαγή προσέλκυσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς υποβλήθηκαν προσφορές που ανήλθαν σε πάνω από 46 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό υπερκάλυψης ανήλθε σε πάνω από 900%, γεγονός που καταδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να έχει σταθερή πρόσβαση στην αγορά, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τα έσοδα από τη συναλλαγή αυτή θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη τόσο του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU όσο και του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+ για την Ουκρανία, σύμφωνα με την προσέγγιση της Επιτροπής για την έκδοση ομολόγων της ΕΕ με ενιαίο εμπορικό σήμα και όχι χωριστών ομολόγων για το εκάστοτε πρόγραμμα.

Με τη συναλλαγή, η Επιτροπή έφτασε σχεδόν στο 16% του στόχου χρηματοδότησης ύψους 40 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Γιοχάνες Χαν δήλωσε σχετικά: «Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 προχωρά ομαλά με μια νέα επιτυχημένη κοινοπρακτική συναλλαγή.

Μετά την πρωτοφανή υπερκάλυψη στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συναλλαγής μας τον Ιούλιο, και στη σημερινή [σ.σ. χθεσινή] βραχυπρόθεσμη συναλλαγή πετύχαμε αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Η συναλλαγή προσέλκυσε ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, γεγονός που καταδεικνύει την ελκυστικότητα των ομολόγων της ΕΕ και, γενικότερα, των κεφαλαιαγορών χρεωστικών τίτλων σε ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Παπαθανάσης: Νέα έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ ξεκινούν άμεσα στη Θεσσαλία

Blue Horizon: «Δεν λέμε τι ακούμε και τι βλέπουμε» – Νέοι διάλογοι-σοκ μελών του πληρώματος

Τσακαλώτος: Μεγάλο λάθος το βίντεο Κασσελάκη στη Μακρόνησο – Συγγνώμη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑΣΧΟΛΙΑ