• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων αν χρειαστεί

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Αισιόδοξη πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική της EKT θα είναι αποτελεσματική για τον περιορισμό του πληθωρισμού εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση των Financial Times.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα αύξηση των επιτοκίων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η διατήρηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 4%  για αρκετό χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεωρείται αρκετή για την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

    «Εάν κρατήσουμε το τρέχον επίπεδο επιτοκίων για αρκετό χρονικό διάστημα, θα έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», ανέφερε. «Εάν έρθει κάποιο σημαντικό σοκ, ανάλογα με τη φύση του σοκ, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε» εξήγησε.

    Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα και στην απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στο εύρος 4% με 4,5%.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στη κρίση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας πως η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρακολουθεί τις τιμές στον κλάδο της ενέργειας.

    Σχετικά με την ποσοτική σύσφιγξη, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν πωλήσεις ομολόγων, αλλά «κάποια στιγμή θα πρέπει» να υπάρξει μια συζήτηση για τις επανεπενδύσεις των ομολόγων, στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP.

    Σχετικά με τις συζητήσεις για το  νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για πρόοδο, επιμένοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της Ευρωζώνης.

    Διαβάστε επίσης

    Η ΕΚΤ αναγνωρίζει πλέον τις αξιολογήσεις της Scope Ratings

    Κύκλοι ΥΠΕΘΟ: Θετική είδηση για την Ελλάδα η αναγνώριση της Scope Ratings από την ΕΚΤ

    Γιατί δεν θα δανειστεί μεγάλα ποσά το Δημόσιο από τις αγορές – Οι εκτιμήσεις για το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ