• Οικονομία

  Λάδι: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters για τις κλοπές στα χωράφια με ελιές

  • NewsRoom

  Κλέβουν ελιές ακόμη και πάνω από τα δέντρα


  Εγινε κι αυτό. Η κλοπή ελαιολάδου και ελιών στην Ελλάδα απασχολεί και το Reuters με την είδηση να γίνεται γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το λάδι που κοστίζει πλέον σαν… χρυσάφι, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον κλεφτών οι οποίοι δεν διστάζουν να κλέψουν τον καρπό από τα χωράφια, ή ακόμη και λάδι από αποθήκες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μίλησε ο Παναγιώτης Τσαφάρας, ελαιοπαραγωγός από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, ο οποίος αναγκάστηκε πρόσφατα να περιπολεί τους ελαιώνες του δύο φορές την ημέρα για να αποτρέψει επίδοξους κλέφτες από τυχόν προσπάθειά τους να κλέψουν τη σοδειά καθώς οι τιμές αυξάνονται κι ενώ φέτος αναμένεται μια πολύ κακή χρονιά από άποψης συγκομιδής.

  «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Δεν το είχαμε ξαναζήσει αυτό στην περιοχή μας» δήλωσε ο Τσαφάρας, 63 ετών, στο Reuters.

  λλοι παραγωγοί σε όλη τη χώρα έχουν λάβει πιο ακραία μέτρα, εγκαθιστώντας κάμερες και GPS σε δέντρα ενώ κάποιοι εξέτασαν ακόμα και το ενδεχόμενο να προσλάβουν ιδιωτική ασφάλεια.

  «Όταν το είδα, σοκαρίστηκα, στεναχωρήθηκα και μετά σκέφτηκα: Τι είναι αυτό, γιατί συμβαίνει;» αναρωτήθηκε ο Τσαφάρας αναφερόμενος στην κλοπή.

  Ο Τσαφάρας εξήγησε ότι οι κλέφτες προτιμούν να χτυπούν τη νύχτα. Χρησιμοποιούν ράβδους για να χτυπήσουν τις ελιές από τα δέντρα ή ηλεκτρικά αλυσοπρίονα που δεν κάνουν πολύ θόρυβο, για να κόψουν ολόκληρα κλαδιά τα οποία στη συνέχεια φορτώνουν σε φορτηγά. Για να μην πιαστούν, εξάγουν το λάδι σε διαφορετικές περιοχές από την περιοχή στην οποία κλάπηκε η σοδειά.

  Η ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε στο Reuters ότι υπάρχει έξαρση στις κλοπές ελιών και ελαιολάδου σε όλη τη χώρα φέτος.

  Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, που αμφότερες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με παρόμοια περιστατικά. Γνωστή ως «εξαιρετικά παρθένα», η ελληνική ποικιλία είναι ιδιαίτερα περιζήτητη για την υψηλή ποιότητά της.

   

  Αύξηση τιμών

  Η μείωση της παραγωγής έχει διπλασιάσει τις τιμές χονδρικής του ελαιολάδου στα 8-9 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι τιμές λιανικής έχουν φτάσει έως και τα 14 ευρώ το κιλό, καθιστώντας την καλλιέργεια ελκυστικό στόχο για τους κλέφτες.

  Τα Φιλιατρά, που μπορεί να υπερηφανεύονται για το αντίγραφο του πύργου του Άιφελ ύψους 26 μέτρων στην είσοδό του, είναι μια ήσυχη πόλη σε μια εύφορη πεδιάδα 5 εκατομμυρίων δέντρων που συνεισφέρουν το 10-12% της ελληνικής παραγωγής ελαιοκάρπου.

  «Είναι θλιβερά πράγματα», είπε στο Reuters ο 37χρονος ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Πλακουνούρης, ιδιοκτήτης 2.000 δέντρων στα Φιλιατρά, αναφερόμενος στις κλοπές.

  «Το μόνο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε είναι να μαζέψουμε τις ελιές όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μην μας τις κλέψουν οι κλέφτες», πρόσθεσε ο κ. Πλακουνούρης.

  Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου, Παναγιώτης Φούδας, δήλωσε από τη μεριά του ότι οι αναφορές για κλοπές έχουν ήδη αναγκάσει τον ίδιο και τον συνεργάτη του να αναλάβουν δράση.

  «Έχουμε εγκαταστήσει κάμερες ασφαλείας και συναγερμό, έχουμε περιφράξει την περιοχή του ελαιοτριβείου για να προστατεύσουμε τη σοδειά και προσπαθούμε να περιπολούμε τη νύχτα», αναφέρει.

  Διαβάστε επίσης:

  Ελαιόλαδο: Τα απίστευτα μεροκάματα που ζητούν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές
  Λάδι: Βάζουν αντικλεπτικά στα καταστήματα και σεκιούριτι στα χωράφια
  Λάδι: Νυχτερινές περιπολίες σε χωράφια και σεκιούριτι στα ελαιοτριβεία για περιστατικά κλοπών
     ΣΧΟΛΙΑ