• Οικονομία

    Ελαιόλαδο: Τα απίστευτα μεροκάματα που ζητούν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές

    • NewsRoom
    Δύσκολη η συγκομιδή της ελιάς χωρίς εργατικά χέρια

    Δύσκολη η συγκομιδή της ελιάς χωρίς εργατικά χέρια


    Η έλλειψη εργατών γης έχει ανεβάσει και τα εργατικά μεροκάματα για τη συγκομιδή ελιάς και αποτελεί και ένα ακόμη στοιχείο για την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

    Επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν το υψηλός κόστος, οι ελαιοπαραγωγοί σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν ήδη στην επιβολή πλαφόν στο μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του mega, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, «τρέχει» ένα πρόγραμμα με το οποίο δίνεται κίνητρο σε ανέργους να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στον τομέα της ελιάς, με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και μετεγκατάστασης.

     

     

    Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 500 άνεργοι. Φέτος, η παραγωγή ήταν μειωμένη φέτος σε σχέση με πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε εργατικά χέρια, με τους υπεύθυνους να λένε ότι από το νησί λείπουν αυτή τη στιγμή 10.000 εργάτες.

    Οι παραγωγοί στην Κρήτη ζητούν εργατικά χέρια καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών γης (15.000 – 16.000)
    Όσοι εργάτες έχουν απομείνει στην περιοχή: ζητούν υπέρογκα μεροκάματα (έως 50€ – 60€) παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εμπειρία (ανειδίκευτοι)

    Οι συνέπειες

    • Δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους (μειωμένη παραγωγή)
    • Δεν μπορεί να “μαζευτεί” η παραγωγή
    • Αυξάνεται το κόστος παραγωγής
    • Ανατιμήσεις σε αγροτικά προϊόντα

    Η ΔΥΠΑ «τρέχει» πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας ανέργων. Από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας για εργασία στο Ηράκλειο την περίοδο της ελαιοκομιδής, με δυνατότητα ένταξης έως και 500 εργατών γης, με καλυμμένα έξοδα διαμονής και μετακίνησης. Σε πρώτη φάση οι παραγωγοί Ηρακλείου ζητούν 64 εργάτες γης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελαιόλαδο: Και νέα αύξηση στην τιμή – Θα φτάσει 25 ευρώ το λίτρο;

    Ελαιόλαδο: Συνεχίζεται η ξέφρενη ανοδική πορεία – Άλμα 102% τον Αύγουστο
     



    ΣΧΟΛΙΑ