• Κοινωνία

    Λάδι: Νυχτερινές περιπολίες σε χωράφια και σεκιούριτι στα ελαιοτριβεία για περιστατικά κλοπών

    • NewsRoom


    Ο κακός χαμός επικρατεί με το λάδι και την τιμή του, η οποία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ πολλοί είναι πλέον οι πολίτες που αδυνατούν να το αγοράσουν.

    Οι παραγωγοί ελαιόλαδου βρίσκονται σε συναγερμό μετά από απανωτά κρούσματα κλοπών, με αγνώστους να μπαίνουν νύχτα σε χωράφια.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Βασίλης Βρουλίτης, λέει ότι η αίσθηση που επικρατεί στον κλάδο είναι φοβική ως προς το ενδεχόμενο, ενόψει της περιόδου συγκομιδής της ελιάς που σταδιακά ξεκινάει

    Σύμφωνα με τον κ. Βρουλίτη, η μέχρι τώρα έλλειψη μαζικών συμβάντων κλοπών ελαιολάδου από τις αποθήκες αποδίδεται στο γεγονός ότι η μειωμένη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση.

    Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Δεν το κράτησαν πολύ στις αποθήκες φέτος, γιατί το πούλησαν γρήγορα. Οκτώ και εννέα ευρώ ο παραγωγός δεν πρόλαβε να πάρει. Το λάδι έφυγε όσο η τιμή ήταν ακόμα στα πεντέμισι ευρώ».

    Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Νηλέας», προβλέπουν ότι η τιμή του εγχώριου λαδιού θα ισορροπήσει στα επόμενα δύο χρόνια.

    Ωστόσο και οι δύο εκτιμούν ότι ενώ η τιμή διάθεσης στην αγορά θα υποχωρήσει, το κόστος της παραγωγής θα παραμείνει υψηλό. «Μπορεί να χαιρόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά για το μέλλον δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.

    Κάμερες ασφαλείας, σεκιούριτι και περιπολίες για το λάδι

    Ο αγροτικός συνεταιρισμός «Νηλέας» τοποθέτησε πρόσφατα στις αποθήκες του κάμερες ασφαλείας. Στις αποθήκες υπάρχει επίσης συναγερμός ενώ η προσοχή για κλειστές πόρτες και παράθυρα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

    Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο υπάρχουν περιστατικά κλοπών στην περιοχή του, αλλά όπως λέει «έχει συμβεί να μαζέψουν ελιές και το βράδυ». Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον οι παραγωγοί της Μεσσηνίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν να κάνουν βραδινές περιπολίες στα χωράφια τους, όταν ο καρπός θα είναι έτοιμος για μάζεμα.

    «Τα τσουβάλια που αφήναμε το βράδυ στο χωράφι θα τα ξεχάσουμε κι αυτά», λέει από την πλευρά του ο κ. Βρουλίτης, που έχει γνώση για τα ρεπορτάζ με τα συστήματα εντοπισμού (gps) σε σχήμα ελιάς που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κρήτη με τον ίδιο να απορεί πώς θα λειτουργήσουν αλλά και πόσο εύκολα θα αποτρέψουν τους κυνηγούς του νέου χρυσού.

    Από τη μεριά της η τυποποιήτρια ελαιολάδου , Ρουμπίνη Παναγιωτοπούλου, δήλωσε στην «Καθημερινή» πως υπάρχει ένα άγχος μήπως ξεκινήσουν να κλέβουν τον καρπό, ενώ εκτιμά ότι «τα ευτράπελα θα συμβούν πάνω στη συγκομιδή».

    Πάντως, μεγάλα ελαιοτριβεία έχουν ήδη υπηρεσίες σεκιούριτι, ενώ πολλοί παραγωγοί φοβούνται πως μπορεί να γίνει πλιάτσικο και εσωτερικά του κλάδου, ανάμεσα στους ίδιους τους παραγωγούς.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΑΔΕ: 1 εκατ. ευρώ ρευστά διαθέσιμα δεσμεύθηκαν από τα Τελωνεία

    Εργαζόμενοι στη Φουκουσίμα ήρθαν σε επαφή με νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια

    Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να αρρωστήσει κάποιος από COVID-19



    ΣΧΟΛΙΑ