• Οικονομία

    Κόντρα στην ΕΚΤ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Κλείνει η ψαλίδα με την Ισπανία

    Ελληνικά ομόλογα


    Με πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα έκλεισε η εβδομάδα με το ελληνικό δεκαετές να «προσγειώνεται» στο 3,66% και το spread με το γερμανικό Bund να συρρικνώνεται σχεδόν στις 135 μονάδες.

    Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα ιταλικά αλλά και τα πορτογαλικά ομόλογα με την απόδοση μάλιστα του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί χθες κάτω από το 3% ενώ το ισπανικό κινήθηκε στο 3,3%.

    Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών τίτλων σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλη πτώση στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό που ήταν μια θετική έκπληξη, τηρουμένων των αναλογιών καθώς οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των καυσίμων και των τροφίμων, σημείωσαν αύξηση 5,3% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, έτσι, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όταν είχαν καταγραφεί αυξήσεις τιμών 5,6% ενώ κινήθηκε χαμηλότερα και από τις προσδοκίες στην αγορά.

    Ο γενικός πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 6,1% καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο ενός και πλέον έτους, κυρίως χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας. Το ότι όμως ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα σημαίνει πως στην επικείμενη συνεδρίασή της η ΕΚΤ, στις 15 Ιουνίου θα συνεχιστεί η άνοδος των επιτοκίων.

    Σύμφωνα άλλωστε με την Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζουν να μην είναι ορατές «σαφείς ενδείξεις» πως έχουν κορυφωθεί οι αυξήσεις στις τιμές με την αγορά να αναμένει μία ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και μια ακόμη προτού κηρυχθεί η λήξη αυτού του ανοδικού κύκλου στο κόστος δανεισμού που έχει οδηγήσει τα επιτόκια του ευρώ στο 3,25%, με ραγδαία άνοδο στο κόστος δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

    Πάντως τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα και Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό εκτίμησαν πως δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά το τέλος του κύκλου σύσφιξης πλησιάζει.

    Χθες Παρασκευή, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν με απόδοση 3,6% – 3,7%, κινούμενο πτωτικά σε σχέση με την Πέμπτη. Το ισπανικό στο 3,3% κινούμενο ελαφρά ανοδικά σε σχέση με την Πέμπτη, το ιταλικό υποχώρησε οριακά κάτω του 4% ενώ το πορτογαλικό οριακά κάτω του 3%. Η απόδοση του γερμανικού αυξήθηκε οριακά στο 2,3%. Η προσοχή στην εγχώρια αγορά στρέφεται την ερχόμενη εβδομάδα στα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου που θα δημοσιοποιήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 7 Ιουνίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Το Κογκρέσο απέτρεψε τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ

    HΠΑ: Δεύτερη μηνιαία άνοδος στις τιμές κατοικιών τον Μάρτιο

    ΗΠΑ: Κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποτροπή της κήρυξης στάσης πληρωμών

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ