• Οικονομία

    Κομισιόν: Οι τρεις προϋποθέσεις του οδικού χάρτη για άρση των μέτρων-Οι χώρες που ξεκίνησαν τη χαλάρωση

    • NewsRoom
    Ισπανία


    Ανακοινώνεται σήμερα το σχέδιο της Κομισιόν για συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων

    Άνοιγμα εκ νέου των συνόρων, προστασία των ηλικιωμένων, εφαρμογές παρακολούθησης: οι Βρυξέλλες παρουσιάζουν σήμερα τον οδικό τους χάρτη για την προετοιμασία μιας συντονισμένης εξόδου από περιοριστικά μέτρα και την αποφυγή λαθών που μπορεί να οδηγήσουν πίσω στην έναρξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

    Σε ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, χωρίς να δίνει ένα χρονοδιάγραμμα, ενώ αρκετές χώρες, χάρη στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, έχουν λάβει ή ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για μια επιστροφή στην κανονικότητα.

    «Μια έλλειψη συντονισμού στην άρση των περιοριστικών μέτρων κινδυνεύει να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη και να προκαλέσει πολιτικές τριβές μεταξύ αυτών», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

    Οι συστάσεις αναμενόταν να ανακοινωθούν την περασμένη εβδομάδα, αλλά η στιγμή κρίθηκε πρόωρη, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέβαλε τη συνέντευξη Τύπου της για σήμερα Τετάρτη.

    Αυτός ο οδικός χάρτης θέτει τρία κριτήρια εξόδου: μια παρατεταμένη μείωση της εξάπλωσης του ιού, ένα σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των λοιμώξεων μετά την άρση των μέτρων και επαρκή ικανότητα διεξαγωγής τεστ.

    Η ευρωπαϊκή εκτελεστική αρχή επιμένει στον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών. Η αρχή της επιδημίας είχε οδηγήσει σε διάσπαρτα εθνικά μέτρα, είτε αυτά αφορούσαν το κλείσιμο συνόρων, είτε την απόφαση ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να απαγορεύσουν εξαγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, προτού επιτευχθεί τελικά μια αλληλέγγυα στάση.

    Με σκοπό τον τερματισμό των μέτρων απομόνωσης, η Επιτροπή τονίζει ιδίως τη σημασία των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για ανίχνευση, οι οποίες «μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης της μόλυνσης γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από ό,τι τα μέτρα του περιορισμού».

    Πρέπει να βασίζονται «στη συγκατάθεση του χρήστη και να σέβονται πλήρως τους κανόνες της ΕΕ για το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα», αναφέρει η Επιτροπή, που έχει ετοιμάσει μια «εργαλειοθήκη» σχετικά με αυτό το θέμα.

    Η Κομισιόν συνιστά μια «σταδιακή» άρση των μέτρων περιορισμού και οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες να προστατευτούν «για μεγαλύτερο διάστημα».

    Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που αποφασίστηκαν από τις διάφορες χώρες, ορισμένες από τις οποίες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από πιο στοχευμένες παρεμβάσεις», για να διασφαλιστεί ο σεβασμός της δημοκρατίας.

    Η άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο και το εκ νέου άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων, το κλείσιμο των οποίων πρέπει να παραταθεί έως τις 15 Μαΐου, πρέπει να γίνει σε ένα δεύτερο βήμα.

    Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι «ολόκληρος ο πληθυσμός δεν πρέπει να επιστρέψει στον τόπο εργασίας τους ταυτόχρονα» και ότι «η τηλεργασία πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνεται». Όσον αφορά τα σχολεία, ανέφερε τη δυνατότητα προσαρμογής των ωρών γευμάτων και του μειωμένου αριθμού τάξεων.

    Οι χώρες που ξεκίνησαν τη χαλάρωση

    Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εξισορροπήσουν την απεγνωσμένη ανάγκη να σταματήσουν οι απώλειες της οικονομίας, με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας.

    Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες αν και περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην ήπειρο και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται.

    Η Αυστρία και η Δανία αρχίζουν να ανοίγουν κάποια σχολεία και καταστήματα αυτή την εβδομάδα και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ στους Γάλλους ότι θέλει να ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών από τις 11 Μαΐου.

    Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συζητήσει τα σχέδιά της με τους επικεφαλής των ομόσπονδων κρατών σήμερα Τετάρτη.

    Η Ισπανία ανέφερε τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τις 20 Μαρτίου την Τρίτη, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης.

    Ως μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχώρησε σε περιορισμούς, η Αυστρία, θα αποτελέσει το παράδειγμα για το πως πρέπει να γίνει η άρση των περιορισμών, και θα είναι μία διαδικασία αγωνιώδης και περίπλοκη.

    Πρόκειται για την πρώτη χώρα που ξεκίνησε τη άρση του lockdown σταδιακά από την Τρίτη.

    Καταστήματα μικρότερα των 400 τετραγωνικών μέτρων μπορούν να ανοίξουν ξανά εφόσον φροντίσουν για τον περιορισμό του αριθμού των πελατών που θα βρίσκονται στο εσωτερικό και τη διατήρηση των αποστάσεων.

    Οι μάσκες προσώπου είναι υποχρεωτικές σε όλα τα καταστήματα καθώς και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Εάν δεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, όλα τα άλλα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν ξανά στις 2 Μαΐου, με τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που ακολουθούν στα μέσα του μήνα.

    Η Audi της Volkswagen σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου το εργοστάσιό της στο Gyor της Δυτικής Ουγγαρίας, την Τρίτη, αναφέρει το ειδησεογραφικό site της Kisalfold, επικαλούμενο ένα μήνυμα από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Alfons Dintner.

    Σήμερα Τετάρτη, η Δανία θα ανοίξει εκ νέου τα δημοτικά σχολεία και τα νοσοκομεία θα αρχίσουν να διαχειρίζονται και περιστατικά διαφορετικών ασθενειών από τον Covid-19.

    Η περίπτωση της Βρετανίας

    Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία είναι αυτή που καθυστέρησε περισσότερο να επιβάλλει περιορισμούς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Μπόρις Τζόνσον, μολύνθηκαν από τη νόσο. Καθώς εκεί η κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος αυτής της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα αρχίσει να σκέφτεται την επόμενη στρατηγική της από την Πέμπτη.

    Έχοντας αφιερώσει τα τελευταία χρόνια στον τρόπο εξόδου της από την ΕΕ, η μετά το Brexit πραγματικότητα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να ακολουθήσει το δικό του δρόμο στη διαχείριση της κρίσης. Οι μελλοντικές εμπορικές της σχέσεις με τις Η.Π.Α. και την ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ