ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του Ιανουαρίου, με στόχο τη δημιουργία 40.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους ηλικίας 30 ετών και άνω. Όπως αποκάλυψε το mononews.gr, προτεραιότητα θα δοθεί στις γυναίκες και στους ανέργους άνω των 50 ετών, που αποτελούν και τις πλέον ευάλωτες ομάδες στην αγορά εργασίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους κυμαίνεται από 35% έως 75% του συνολικού κόστους εργασίας, ανάλογα με την ηλικία και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των ωφελούμενων.
Η ανώτατη επιδότηση διαμορφώνεται στα 1.088 ευρώ τον μήνα για κάθε εργαζόμενο, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του συνολικού μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δώδεκα μηνών, ενώ θα επιδοτεί πλήρως τόσο τις μηνιαίες αποδοχές όσο και τις εργοδοτικές εισφορές. Στο επιδοτούμενο κόστος περιλαμβάνονται επίσης τα δώρα εορτών και το επίδομα άδειας, που θα υπολογίζονται στους αντίστοιχους μήνες καταβολής τους.
Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται ανά μήνα πλήρους απασχόλησης. Για περιπτώσεις μειωμένων ημερών εργασίας (λιγότερων από 25 τον μήνα), η επιδότηση θα μειώνεται αναλογικά, κατά 1/25 για κάθε ημέρα που δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Οι δικαιούχοι και οι όροι συμμετοχής
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Δημόσιου Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τουλάχιστον έναν μήνα πριν την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει το έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν ενεργό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Έλληνες πολίτες, πολίτες της ΕΕ, ομογενείς με δικαίωμα εργασίας στην Ελλάδα, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία για όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Από την άλλη πλευρά, δικαιούχοι επιχειρήσεις είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
Προϋπόθεση συμμετοχής είναι να μην έχει υπάρξει μείωση προσωπικού το τρίμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης ένταξης. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιχείρηση οφείλει να έχει αναπληρώσει το προσωπικό έως την ημερομηνία υποβολής.
Ως μείωση προσωπικού κατά το τρίμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της εντολής κενής θέσης θεωρείται:
α) η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,
β) η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση,
γ) η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου,
δ) η οικειοθελής αποχώρηση που λογίζεται ως καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4488/2017 (Α 1́ 37),
ε) η θέση εργαζόμενου σε διαθεσιμότητα και στ) η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης από την εργασία του άρθρου 325 του Α.Κ.
Στις περιπτώσεις από α) έως δ) η επιχείρηση, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα, πρέπει να καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης.
Οι εξαιρέσεις και τα όρια
Από το πρόγραμμα εξαιρούνται επιχειρήσεις ή πρόσωπα που συνδέονται συγγενικά ή εταιρικά με τον εργοδότη, καθώς και όσοι είχαν εργαστεί στον ίδιο χώρο κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Δεν μπορούν επίσης να υπαχθούν ομόρρυθμοι ή ετερόρρυθμοι εταίροι, μέλη Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών, διαχειριστές επιχειρήσεων και εργαζόμενοι σε βραδινή αποκλειστικά απασχόληση (22:00–06:00).
Ο στόχος του προγράμματος
Το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλέγμα πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης που σχεδιάζει η διοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Γιάννα Χορμόβα για το 2026, σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό με ψηφιακές δεξιότητες και οι μακροχρόνια άνεργοι δυσκολεύονται να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Η επιδότηση μισθού έως 1.100 ευρώ τον μήνα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ουσιαστικό κίνητρο για την πρόσληψη μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει το κόστος μισθοδοσίας για τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας την απασχόληση σε κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους.
Σύμφωνα με στελέχη της ΔΥΠΑ, στόχος είναι το πρόγραμμα να αποτελέσει «γέφυρα ένταξης» για χιλιάδες ανέργους, δημιουργώντας μόνιμες θέσεις εργασίας μετά τη λήξη της επιδότησης.
Διαβάστε επίσης:
Αυξήσεις 2,4% στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2026 – Πότε θα πιστωθεί η ενίσχυση των 250 ευρώ
Μικρότερες αυξήσεις εισφορών για 1,8 εκατ. μη μισθωτούς το 2026
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε πληρώνονται – Τι προβλέπεται λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου
- Tesla: Έσοδα-ρεκόρ στο τρίτο τρίμηνο ωστόσο με «βουτιά» 37% στα κέρδη
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε το κύκλωμα που χρέωσε τα ταμεία 5 εκατ. ευρώ – Ο ρόλος του κάθε κατηγορούμενου, πώς νομιμοποιούσαν τα ποσά
- Xρηματιστήριο: Στις 2.031,77 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 0,11%
