• Οικονομία

    Κομισιόν: Επί τα βελτίω αναθεώρηση, με ρυθμό 2,4% θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία – «Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»

    • NewsRoom
    Τζεντιλόνι

    Πάολο Τζεντιλόνι, οικονομικός επίτροπος της ΕΕ


    Ρυθμό ανάπτυξης 2,4% θα επιτύχει η ελληνική οικονομία το 2020, σύμφωνα με την αναθεωρημένη επί τα βελτίω εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η φθινοπωρινή πρόβλεψη έκανε λόγο για ρυθμό 2,3%.

    Η πρόσφατη πρόβλεψη του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ήταν οριακά υψηλότερη, στο 2,5%.

    Στην έκθεση η Κομισιόν επισημαίνει ότι περιμένει πως το 2019 θα καταγραφεί τελικά οικονομική μεγέθυνση 2,2%. Επίσης, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2% ή περισσότερο στο υπό εξέταση διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    Το τρίτο τρίμηνο του 2019 το πραγματικό ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια. Αυτό οδήγησε την πραγματική ανάπτυξη στο 2,2% το πρώτο εννεάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

    Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος (Προϋπολογισμός 2020), με κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν ήδη ταχύτερο ρυθμό περί το 3%.

    Οι σημερινές θετικές ειδήσεις, σε συνδυασμό με την πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων, ενισχύουν τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να επιτύχει μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

    Η Επιτροπή προβλέπει ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.

    Για τον πληθωρισμό, η πρόβλεψη είναι ότι θα αυξηθεί φέτος 0,7% και του χρόνου 0,9%, δηλαδή σαφώς κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 1,3% και 1,4% αντίστοιχα.

    Πάολο Τζεντιλόνι: Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα

    «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο» υπογράμμισε στην συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για θέματα Οικονομίας επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τις μεσοπρόθεσμες χειμερινές προβλέψεις για την οικονομία της ΕΕ.

    Ερωτηθείς πώς θα περιέγραφε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ιταλός επίτροπος δήλωσε: «Πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία, που -όπως ξέρουμε- υπέστη υπέστη ισχυρά πλήγματα, και οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες για αρκετά χρόνια- τώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

    » Πρόσφατα, επισκέφθηκα την Ελλάδα και σε όλες τις συναντήσεις που είχα, υπήρξε αυτή η ιδέα ενός θετικού συναισθήματος και μιας θετικής εντύπωσης που επικρατεί στη χώρα» δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι και προσέθεσε:

    «Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση τα προσεχή έτη. Αλλά τα αποτελέσματα είναι καλά και οι συνέπειες αυτών των αποτελεσμάτων στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ξεκάθαρες».

    Και ο Πάολο Τζεντιλόνι κατέληξε: «Πιστεύω πως η τελευταία επίσκεψη της αποστολής μας στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί με θετική έκθεση, πράγμα που θα χαράξει το δρόμο τον Ιούνιο, έτσι ώστε το Eurogroup να λάβει θετική απόφαση για την πιθανότατα η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσει τα EU FSMP για τις επενδύσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ