• Οικονομία

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Βρισκόμαστε στο «τέλος της αρχής» στις ψηφιακές υπηρεσίες – Ποιες λειτουργούν και ποιες έρχονται

    MyHealth app: Διευρύνεται η εφαρμογή - Διαθέσιμες όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    «Σίγουρα έχουμε καλύψει απόσταση, αλλά δεν πρέπει κανείς να θεωρήσει ότι έχουμε καλύψει το σύνολο της απόστασης. Θα έλεγα ότι έχει γίνει με όρους Τσώρτσιλ, «το τέλος της αρχής». Αλλά έχει γίνει ένα πολύ ισχυρό βήμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε και τα επόμενα».

    Με τον τρόπο αυτό συνόψιζε χθες το που βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Μιλώντας στο Delphi Economic Forum 2020 με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα αναφέρθηκε στις ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή απαλλάσσοντας τον πολίτη από ταλαιπωρία και σε αυτές που έρχονται.

    Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε το gov.gr σημαντική μεταρρύθμιση γιατί έχει κάνει κάτι απλό: συγκέντρωσε όλες τις υπηρεσίες (501 πλατφόρμες) που παρείχε ήδη το Δημόσιο ψηφιακά, σε ένα σημείο, με μία ενιαία αισθητική στο πλαίσιο του οράματος «μία ενιαία πολιτεία, ένα κράτος».

    Σε δύο μήνες το gov.gr έχει δεχθεί 4.500.000 επισκέψεις και μέσω αυτού έχουν εκδοθεί περισσότερες από 310.000 υπεύθυνες δηλώσεις και 130.000 εξουσιοδοτήσεις.

    Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι εξουσιοδοτήσεις μέσω του gov.gr είναι από τις πρώτες υπηρεσίες που παρείχε η ενιαία ψηφιακή πύλη. Ο πολίτης για να κάνει χρήση των δύο αυτών υπηρεσιών χρειάζεται να έχει web banking.

    Σε τρεις φάσεις ανά δέκα ημέρες για να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου θα εκτυλιχθεί η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων. Κατά το πρώτο στάδιο εκδίδονται ήδη ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο «Ερμής». Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

    Η δυνατότητα online έκδοσης των παραπάνω πράξεων θα εξαλείψει την ανάγκη για 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις πολιτών σε Δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο. Παράλληλα, ενοποιούνται τα πιστοποιητικά που εκδίδουν δημοτικές υπηρεσίες και οι βεβαιώσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη «Ερμής», θέτοντας τέλος στην άτυπη διάκριση μεταξύ των δύο τύπων εγγράφων, η οποία προκαλούσε προβλήματα στους πολίτες.

    Η απόφαση για μεταφορά δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων στο gov.gr σηματοδοτεί, σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών τη δημιουργία της ηλεκτρονικής θυρίδας του πολίτη, όπου θα αποθηκεύονται τα ψηφιακά πιστοποιητικά κάθε αιτούντα. Παράλληλα δρομολογείται η ψηφιοποίηση και άλλων εγγράφων, όπως οι άδειες γάμου (θρησκευτικού και πολιτικού) και βάπτισης, σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις.

    Να σημειωθεί ότι το κόστος για το ελληνικό δημόσιο για τα πιστοποιητικά που αφορούν την οικογενειακή κατάσταση είναι 1 εκατ. ευρώ.

    Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που ετοιμάζεται μέσω της διασύνδεσης των προξενείων όλου του κόσμου με το μητρώο των πολιτών, ώστε οι ομογενείς να μην ταλαιπωρούνται και να καταχωρούνται από το εξωτερικό τα βασικά γεγονότα ζωής τους που είναι μεταβολές ληξιαρχικών πράξεων.

    Η δήλωση της γέννησης ενός παιδιού γίνεται ήδη στο μαιευτήριο με τον γονιό στη συνέχεια να λαμβάνει δύο sms. Το πρώτο του λέει το ΑΜΚΑ του παιδιού του και το δεύτερο τον ενημερώνει αν είναι δικαιούχος επιδόματος γέννας ή όχι.

    Επόμενος στόχος στο πλαίσιο της απλοποίησης των διαδικασιών των αποκαλούμενων γεγονότων ζωής είναι η μείωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση πιστοποιητικού θανάτου. Στη γέννηση οι διαδικασίες είναι τέσσερις συν το επίδομα πέντε. Με τη δήλωση στο μαιευτήριο έγιναν μία. Στην απώλεια ζωής οι διαδικασίες είναι 13. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας η διαδικασία θα ψηφιοποιηθεί μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα. Ανάμεσα στις 13 διαδικασίες περιλαμβάνεται η μεταβίβαση σύνταξης, που είναι κομμάτι όλης αυτής της δουλειάς που γίνεται σήμερα στον ΕΦΚΑ, η επίλυση όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων, τα έξοδα ταφής κ.λ.π.

    Σημαντική μεταρρύθμιση συνιστά επίσης η καθιέρωση ενός και μόνον Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) που θα είναι ουσιαστικά ο νυν αριθμός Φορολογικού μητρώου των πολιτών, που θα αντικαταστήσει τις ταυτότητες, τον αριθμό ΑΜΚΑ κλπ. ΠΑ θα παίρνει κανείς με την γέννησή του και θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.



    ΣΧΟΛΙΑ