Οικονομία

Κυρανάκης: Από 01/01/2024 ξεκινά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων

  • NewsRoom
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης


Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το νέο έτος, σύμφωνα με τον υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

«Από 01/01/2024 η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων»

«Έχουν μείνει κάποιες μεγάλες προτεραιότητες, κάποια θέματα, που δεν προχώρησαν τα προηγούμενα 4 χρόνια, όπως η Δικαιοσύνη, τα ακίνητα, η υγεία. Έχουν μπει καλές βάσεις, έχει μπει η κουλτούρα της ψηφιακής Ελλάδας», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δίνοντας την είδηση ότι από 01/01/2024 θα ξεκινήσει η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων.

«Μέχρι 01/01/2024 θα μπορείς να μεταβιβάζεις το ακίνητό σου ψηφιακά στην Ελλάδα. Ένας τομέας που έχει συνδεθεί με την απόλυτη ταλαιπωρία, ένας φορέας που λέγεται κτηματολόγιο, μια διαδικασία που αφορά μεταγραφές, υποθηκοφυλακεία, δικαιολογητικά, καθυστερήσεις, όλο αυτό δουλεύουμε νυχθημερόν για να είμαστε έτοιμοι τον Ιανουάριο του 2024 και να μπορείτε να μεταβιβάσετε ψηφιακά, εύκολα το ακίνητό σας. Είναι προτεραιότητα για μας».

Η διαδικασία

Όπως είπε ο υφυπουργός: «Θα λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου στον οποίο ο συμβολαιογράφος θα μπαίνει σε μια ψηφιακή εφαρμογή, θα απευθύνει πρόσκληση μέσω gov.gr σε αγοραστή και πωλητή.

Μέσα σε αυτό το κοινό ψηφιακό περιβάλλον θα κάνεις τα πάντα, θα διαλειτουργεί η φορολογική ενημερότητα, η ασφαλιστική ενημερότητα, μια σειρά από πολλά δικαιολογητικά».

«Η μεγάλη μεταρρύθμιση είναι ότι θα μπορείτε το ακίνητό σας, εφόσον είναι κτηματογραφημένο, να μπορείτε να το μεταβιβάζετε ψηφιακά», συμπλήρωσε ο κ. Κυρανάκης, υπογραμμίζοντας πως «θα υπάρχει ψηφιακό συμβόλαιο.

Σε μια ημέρα θα μπορείς να έχεις μεταβιβάσει το ακίνητό σου».

«Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φυσική καταστροφή»

Αναφερόμενος στην καταστροφή από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, σημείωσε πως οι ζημιές καταγράφονται «ψηφιακά σε ό, τι αφορά τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που είναι στην αρμοδιότητά μας».

«Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε για την επόμενη φυσική καταστροφή ο συντονισμός να είναι πολύ καλύτερος, με μια ψηφιακή πλατφόρμα ώστε όλοι οι φορείς να διαλειτουργούν μεταξύ τους και να γίνεται πιο γρήγορα η δουλειά».

«Το βασικό είναι η πρόληψη και το βασικό που αφορά την πρόληψη και δουλεύει αυτήν την στιγμή το υπουργείο μας, έχει να κάνει κυρίως με τις πυρκαγιές. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη αντιπυρική περίοδο», συμπλήρωσε.

«Με ενόχλησε ότι…»

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στο λεκτικό ατόπημα του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με το «ψευδοκράτος» στην Κύπρο.

«Δεν έχω μάθει να υποτιμώ κανέναν και ο κάθε νέος άνθρωπος ο οποίος μπαίνει στην πολιτική, αξίζει την ευκαιρία του. Από εκεί και πέρα είναι ένα σοβαρό λάθος το οποίο προφανώς προκύπτει από την πολύχρονη απουσία αυτού του ανθρώπου από τη χώρα μας.

Το βασικό που με ενόχλησε σε αυτήν τη δήλωση είναι ότι προκαλεί, δηλαδή πάει να κάνει παρατήρηση στον πρωθυπουργό, σηκώνει το δάχτυλο, και δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει. Αυτό δείχνει έναν άνθρωπο με αλαζονεία. Με ενόχλησε πολύ και θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το αξιολογήσουν», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Κασσελάκης για το ατόπημα με το ψευδοκράτος: Ήμουν κουρασμένος, θέλω δύο μήνες εξάσκηση στα ελληνικά

Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Καλώ σε παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Το εκρηκτικό μείγμα της Κίνας, του πετρελαίου και του αποπληθωρισμούΣΧΟΛΙΑ