Η Κίνα ενεργοποιεί μια δεξαμενή κεφαλαίων ύψους 10,9 τρισεκατομμυρίων γιουάν (1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια), προκειμένου να σώσει τον στεγαστικό της τομέα, προσφέροντας στους πολίτες μια εναλλακτική λύση στα τραπεζικά στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ταμείο στέγασης, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αποταμίευσης που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αγοράσουν κατοικίες, έχει γίνει ένα ολοένα και πιο σημαντικό μέσο για την απόκτηση χρηματοδότησης, καθώς οι τράπεζες γίνονται πιο επιφυλακτικές.

1

Το ταμείο έχει ξεπεράσει τις τράπεζες στην παροχή δανείων, φτάνοντας τα 8,1 τρισεκατομμύρια γιουάν σε ανεξόφλητα στεγαστικά δάνεια πέρσι.

«Το ταμείο πρωτοπορεί μεταξύ των πολιτικών που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της αγοράς κατοικίας», δήλωσε ο Chen Wenjing, διευθυντής έρευνας στην China Index Holdings.

«Η αγορά κατοικίας έχει υποστεί παρατεταμένες πιέσεις και πολλές τοπικές κυβερνήσεις έχουν αξιοποιήσει αυτήν την πολιτική για να μειώσουν το βάρος των στεγαστικών δανείων», συνέχισε.

Ένας δείκτης του Bloomberg για τις μετοχές των Κινέζων κατασκευαστών σημείωσε άνοδο έως και 3,2% σήμερα, Τρίτη, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, μειώνοντας την πτώση του τρέχοντος έτους στο 16%.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από την προβληματική αγορά ακινήτων και να αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς κραδασμούς, μια πρόκληση που επανήλθε στο προσκήνιο αυτόν τον μήνα, αφού οι ΗΠΑ και η Κίνα αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της εμπορικής εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τον Μάιο.

Το σύστημα ταμείων προνοίας, το οποίο η Κίνα υιοθέτησε από τη Σιγκαπούρη πριν από τρεις δεκαετίες, απαιτεί από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να συνεισφέρουν μηνιαίως σε ένα ταμείο που μπορεί στη συνέχεια να χορηγεί στεγαστικά δάνεια, συχνά με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό των τραπεζών.

Η σημασία του αυξάνεται σε μια εποχή που οι τράπεζες, οι οποίες έχουν επιστρατευτεί για να στηρίξουν την οικονομία τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν ιστορικά χαμηλά περιθώρια κέρδους, επιβράδυνση της αύξησης των κερδών και αύξηση των επισφαλών δανείων.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς το εάν τα μέτρα για την ελάφρυνση των χρηματοδοτικών αναγκών των δανειοληπτών αρκούν για να εδραιώσουν την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.

Η προσπάθεια «παρέχει μια εναλλακτική λύση στα τραπεζικά στεγαστικά δάνεια, όμως δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ζήτησης που αποτελεί τη βασική αιτία της αδυναμίας του τομέα», έγραψαν σε σημείωμα την Τρίτη οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence, Kristy Hung και Monica Si.

Σημειώνεται επίσης ότι οι πωλήσεις κατοικιών συνέχισαν να μειώνονται τον Μάιο.

Η πτώση των συναλλαγών κατά 28% του γίγαντα Country Garden Holdings, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, τον περασμένο μήνα, ανέδειξε τις ανησυχίες των αγοραστών για την εταιρεία και τον ευρύτερο τομέα.

Διαβάστε επίσης: 

Politico: «Αδειάζει» τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ – Κίνας – Ο ρόλος κλειδί των σπάνιων γαιών

ΗΠΑ–Κίνα: Δεύτερος γύρος των κρίσιμων εμπορικών συνομιλιών – Στο τραπέζι τεχνολογία και σπάνιες γαίες

Κένεντι Τζούνιορ: Καρατόμησε και τα 17μέλη επιτροπής εμβολιασμών των CDC – Θύελλα αντιδράσεων για την «υπονόμευση» της υγείας των Αμερικανών