ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας στις παράπλευρες απώλειές του , «σαρώνει» την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η Κίνα έχει σταματήσει τις εξαγωγές βασικών πρώτων υλών προς την Ευρώπη.
Αυτό αναγκάζει ορισμένες γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη να κλείσουν, καθώς εξαντλούνται οι μαγνήτες σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε όλα, από τα φρένα μέχρι το υδραυλικό τιμόνι σε ηλεκτρικά και παραδοσιακά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, όπως αναφέρει το politico, στο οποίο μιλούν εκπρόσωποι εταιρειών προμήθειας αυτοκινήτων.
«Οι αλυσίδες εφοδιασμού αδειάζουν και ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα», δήλωσε ο Mathias Zink, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας προμήθειας αυτοκινήτων Schaeffler.
Σημαντικό είναι να καταγραφεί πως οι μαγνήτες αυτοί χρησιμοποιούνται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.
Τι σημαίνει για τις εταιρείες η στάση του Πεκίνου
Τον Απρίλιο, το Πεκίνο επέβαλε ελέγχους στις εξαγωγές επτά σπάνιων γαιών.
Ενώ η κίνηση αυτή ήταν μια απάντηση στους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, οι έλεγχοι ισχύουν για όλες τις χώρες και απαιτούν από τις εταιρείες να υποβάλλουν αίτηση για άδεια για κάθε αποστολή.
Κάθε αίτηση διαρκεί ένα μήνα ή και περισσότερο για να διεκπεραιωθεί, αναγκάζοντας μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Schaeffler να μεταφέρουν αεροπορικώς τους μαγνήτες στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές αντί να περιμένουν τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να φτάσει ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Αλλά αυτό έχει ένα σημαντικό κόστος — πενταπλάσια αύξηση από την εκτίμηση του Zink — και είναι μια επιλογή που αποκλείει τους μικρούς και μεσαίους προμηθευτές.
Οι αιτήσεις απαιτούν επίσης υπερβολικά μεγάλο όγκο γραφειοκρατίας από τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εμπιστευτικών πληροφοριών.
«Έχουμε μια πολύ ισχυρή κινεζική επιχείρηση. Αλλά ακόμη και για εμάς, είναι μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια τεκμηρίωσης», είπε ο Ζινκ.
Ωστόσο, η Κίνα δεν χρειάστηκε να επιβάλει τους ελέγχους εξαγωγών σε όλους τους τομείς και θα μπορούσε να είχε περιορίσει το μέτρο σε μία μόνο χώρα, όπως έκανε το Πεκίνο το 2010, όταν σταμάτησε να εξάγει όλα τα σπάνια ορυκτά γαίας στην Ιαπωνία λόγω εδαφικής διαμάχης.
Με την παγκόσμια επέκτασή της, στόχευσε σκόπιμα την Ευρώπη, δήλωσε η Juliana Bouchard, ανώτερη αναλύτρια στον Όμιλο Rhodium.
Η Κίνα ελέγχει το 90% της αγοράς σπάνιων γαιών, αφήνοντας τους προμηθευτές και τις αυτοκινητοβιομηχανίες στο έλεος του Πεκίνου.
Η μόχλευση και τα αντίποινά της εναντίον της ΕΕ για τις διάφορες εμπορικές έρευνές της, όπως αυτή για τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα , οδήγησαν σε νέους δασμούς έως και 35% και περιορισμούς πρόσβασης στην αγορά σε πράγματα όπως οι κατασκευαστές ιατρικών συσκευών , δήλωσε ο Bouchard.
Αυτές οι διαμάχες δεν θα τελειώσουν σύντομα, ιδίως ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Ιούλιο, όπου το Πεκίνο αναμένεται να πιέσει τις Βρυξέλλες να καταλήξουν σε συμφωνία.
Τα υλικά χρησιμοποιούνται επίσης σε αμυντικά προϊόντα και το Πεκίνο δικαιολογεί την απαγόρευσή του λέγοντας ότι πρέπει να διαφυλάξει την εθνική του ασφάλεια.
Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της Κίνας
Οι έλεγχοι των εξαγωγών έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τις Βρυξέλλες να έρθουν πιο κοντά στην κυβέρνηση Τραμπ, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία, αφότου ο ευμετάβλητος πρόεδρος επέβαλε δασμούς 50%.
«Αυτός είναι ο τρόπος της Κίνας να ασκήσει πίεση για να αποφύγει οποιαδήποτε ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπουσάρ. «Είναι ένας αρκετά ισχυρός μοχλός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη».
Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, έθεσε την «ανησυχητική κατάσταση» στον Κινέζο ομόλογό του, Γουένγκ Γουεντάο, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να προωθήσουμε την πρόοδο ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών τον Ιούλιο, η οποία πιστεύω ότι θα δημιουργήσει νέα δυναμική για την αναμόρφωση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων», δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Ασφάλειας των Βρυξελλών.
Η σύνοδος κορυφής συνέπεσε με την ανακοίνωση 13 έργων που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του Νόμου της ΕΕ για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, ο οποίος αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της Ένωσης από την Κίνα. Σύμφωνα με τον νόμο, όχι περισσότερο από το 65% ορισμένων πρώτων υλών μπορεί να προέρχεται από μία μόνο χώρα.
«Οι απαγορεύσεις εξαγωγών προφανώς τείνουν να ενισχύουν τη βούλησή μας για περαιτέρω διαφοροποίηση», δήλωσε ο Επίτροπος Βιομηχανίας Stéphane Séjourné.
Αυτό, ωστόσο, δεν βοηθάει και πολύ τον τομέα τώρα. Η Κίνα ελέγχει το 90% της αγοράς σπάνιων γαιών, αφήνοντας τους προμηθευτές και τις αυτοκινητοβιομηχανίες στο έλεος του Πεκίνουμ σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ναυτικός κρουαζιερόπλοιου μαχαίρωσε γυναίκα συνάδελφό του και αυτοκτόνησε πηδώντας στον ωκεανό
- Κοινή καταγγελία των Λιμενικών για το Μετοχικά Ταμεία
- Κοζάνη: Σε εξέλιξη η φωτιά μεταξύ Ποντοκώμης και Ασβεστόπετρας – Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες
- Πυροσβεστική: Βελτιωμένη η κατάσταση στα περισσότερα μέτωπα
