ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, μετά την αντιστροφή του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ως απάντηση στην αστάθεια του νομίσματος τον Μάρτίο.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός καταναλωτών αναμένεται να παραμείνει στο 24%, αμετάβλητος από την προηγούμενη πρόβλεψη, δήλωσε ο διοικητής Φατίχ Καραχάν στα κεντρικά γραφεία της κεντρικής τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόβλεψη χρησιμεύει ως οδηγός για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που στοχεύουν στην επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου στόχου για τον πληθωρισμό 5%.
Από την άλλη, οι αγορές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα διαμορφωθεί στο 30,4%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.
Η τράπεζα διατήρησε επίσης αμετάβλητη την εκτίμησή της για πληθωρισμό στο 12% για το τέλος του 2026.
Σημειώνεται ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού φάνηκε να χάνει το μομέντουμ τον Απρίλιο, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν αύξηση 37,9% σε ετήσια βάση.
Οι επίμονες πιέσεις στις τιμές υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι, καθώς οι συνεχιζόμενοι πολιτικοί κίνδυνοι διατηρούν τις αγορές σε έξαρση και περιπλέκουν την ανοδική πορεία της κεντρικής τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής είχε αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους, ωστόσο αναγκάστηκε να υποχωρήσει ξανά, μετά την αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που δημιουργήθηκε μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου τον Μάρτιο.
Έκτοτε, το βασικό επιτόκιο έχει αυξηθεί από 42,5% σε 46% και οι τράπεζες χρηματοδοτούνται ολοένα και περισσότερο μέσω του παραθύρου δανεισμού μίας ημέρας της κεντρικής τράπεζας στο 49%, επαναφέροντας ουσιαστικά τα επιτόκια στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο.
Επιπλέον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δαπάνησαν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να διαχειριστούν την αστάθεια της λίρας μετά το πολιτικό σοκ που υπέστη.
Να σημειωθεί επίσης ότι η κεντρική τράπεζα αναδομεί τώρα σταδιακά τα αποθεματικά της σε ξένο νόμισμα.
Όμως, η αστάθεια ώθησε τους αξιωματούχους να διατηρήσουν έναν επιθετικό τόνο.
“Τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκτός εάν πολίτες οι εταιρείες πιστέψουν τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να επιβραδύνει τον πληθωρισμό και να προσαρμόσει τα πρότυπα αγορών και τιμολόγησης”, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής Cevdet Akcay σε εκδήλωση στο Λονδίνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ωστόσο, η αυστηρή νομισματική πολιτική αρχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο, ιδίως την πραγματική οικονομία.
Μάλιστα, σχεδόν οι μισές εισηγμένες τουρκικές εταιρείες ανέφεραν ζημίες το πρώτο τρίμηνο, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού αρχίζει να επηρεάζει την κερδοφορία τους.
Σε αυτό το ζοφερό κλίμα, οι εταιρείες εξετάζουν ακραίες λύσεις όπως ξεπούλημα των assets τους αλλά και περικοπές εργασιακών θέσεων.
Διαβάστε επίσης:
Στο «κόκκινο» το 50% των τουρκικών εταιρειών – Γιατί ξεπουλάνε και απολύουν
Jan Karas (ΟΠΑΠ Α.Ε): Αναβάθμιση με λύσεις τεχνητής νοημοσύνης
ΕΕ: Νέα προσπάθεια win-win εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ – Τι επιδιώκει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Nike: Θα αυξήσει τις τιμές σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων ενόψει δασμών
- Προειδοποιεί η Μέρκελ: Η Ευρώπη θα καταστραφεί από τις μονομερείς ενέργειες κρατών στο μεταναστευτικό
- Η Protergia χορηγός του Release Athens Festival 2025
- Γλυκά Νερά: Προφυλακιστέος για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο 17χρονος που ξυλοκόπησε 50χρονο
