Μια αναθεωρημένη εμπορική πρόταση απέστειλε εγγράφως η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ, με στόχο να ενεργοποιήσει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να επιτευχθεί τελικώς η πολυπόθητη διατλαντική συμφωνία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα επιστολή περιλαμβάνει προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών εργασιακών δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών προτύπων, της οικονομικής ασφάλειας και της σταδιακής μείωσης των δασμών στο μηδέν εκατέρωθεν, τουλάχιστον για τα ευαίσθητα γεωργικά, καθώς και για τα βιομηχανικά προϊόντα.

1

Το έγγραφο, το οποίο στάλθηκε σε αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, περιγράφει επίσης αμοιβαίες επενδύσεις και στρατηγικές προμήθειες στην ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή συνδεσιμότητα, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι πηγές επισημαίνουν ότι η ΕΕ στοχεύει στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, επιδιώκοντας μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να εξετάζουν η μία την άλλη, ενώ η Επιτροπή πιθανότατα να χρειαστεί εντολή από τα κράτη μέλη πριν ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν και πολλά κράτη-μέλη παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το αν η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει επίσης σε κάτι ανάλογο με την ΕΕ, υποστηρίζουν οι πηγές.

Κανένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Αντίποινα ΕΕ

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ προχωρά στην προετοιμασία αντιμέτρων σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Σχεδιάζει αντίποινα αξίας σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εισαγωγές — συμπεριλαμβανομένων ακριβών ειδών όπως αεροσκάφη — στις οποίες θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί, σε μια προσπάθεια πίεσης προς τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% σε αυτοκίνητα και ορισμένα ανταλλακτικά, χάλυβα και αλουμίνιο.

Η ΕΕ ωστόσο, συμφώνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να καθυστερήσει για 90 ημέρες την εφαρμογή ενός ξεχωριστού συνόλου αντιποίνων κατά των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά τη μείωση του λεγόμενου αμοιβαίου συντελεστή στις περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ στο 10% από 20% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο Τραμπ έχει επίσης δηλώσει ότι θα προχωρήσει με τα σχέδιά του να στοχεύσει τις εισαγωγές ημιαγωγών και φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ έχει απειλήσει με μέτρα κατά των ταινιών και των ανταλλακτικών αεροσκαφών.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν έρχονται σε απάντηση σε έγγραφο που η κυβέρνηση Τραμπ κοινοποίησε στο εκτελεστικό όργανο του μπλοκ μετά από προηγούμενη πρόταση της ΕΕ.

Σχολιάζοντας το έγγραφο των ΗΠΑ, ένας αξιωματούχος της ΕΕ έκανε λόγο για μια λίστα επιθυμιών με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει ως μη διαπραγματεύσιμες οποιεσδήποτε μονομερείς απαιτήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την αυτονομία της ΕΕ σε κανόνες και φορολογικά ζητήματα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αντιδρούν εδώ και καιρό για τους πολλούς ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ, ενώ θεωρούν τον φόρο προστιθέμενης αξίας εμπόδιο στο εμπόριο.

Οι Βρυξέλλες από την άλλη υποστηρίζουν ότι ο ΦΠΑ δεν αποτελεί εμπορικό μέτρο και ισχύει εξίσου για όλα τα αγαθά, ευρωπαϊκά και μη.

Διαβάστε επίσης:

Ο Jamie Dimon προειδοποιεί: Υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στις ΗΠΑ – Σωστές οι κινήσεις της Fed

MSC (Τζιανλουίτζι Απόντε): Νέα επένδυση σε τερματικούς σταθμούς κοντέινερ και Logistics στην Ουκρανία

ΕΕ: «Πράσινο φως» για το νέο ταμείο 150 δισ. σε απάντηση των ρωσικών απειλών