• Οικονομία

    ΚΕΦίΜ: 179 από τις 365 μέρες του 2020 εργαστήκαμε για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές

    • NewsRoom


    Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά  το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) διενεργεί στην Ελλάδα την έρευνα «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας», απεικονίζοντας με εύληπτο τρόπο τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της φετινής μελέτης, το 2020 οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εργάστηκαν 179 από τις 365 μέρες του χρόνου, για να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος.

    Ως φετινή Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας υπολογίστηκε η 29η Ιουνίου.

    Εάν συνυπολογιστεί το έλλειμμα για το 2021, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας υπολογίζεται να είναι η 10η Αυγούστου, με 221 ημέρες εργασίας.

    Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η ημέρα που οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

    Τα κύρια ευρήματα της φετινής μελέτης

    • Η 29η Ιουνίου είναι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Για 179 από τις 365 μέρες του έτους θα εργαστούμε για το κράτος.
    • Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2021, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021 έρχεται 42 ημέρες αργότερα, την 10η Αυγούστου.
    • Σε ό,τι αφορά τα αντίστοιχα στοιχεία της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 εργαστήκαμε για το κράτος 175 ημέρες, ενώ αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας το 2020 ήρθε 42 ημέρες αργότερα, δηλαδή την 6η Αυγούστου.
    • Η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2021 ανέρχεται σε 71,9 δις και είναι σχεδόν διπλάσια από τα 44,4 δις που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες.
    • Η φετινή Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας έρχεται 42 μέρες αργότερα από τη χαμηλότερη της τελευταίας εικοσαετίας (2004). Η μετατόπιση αυτή, που αναδεικνύει τη ραγδαία αύξηση των φορολογικών βαρών που επωμίστηκαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αποτελεί «κληρονομιά» της μνημονιακής περιόδου.

    «Προσοχή στα ελλείμματα»

    Σχολιάζοντας τα φετινά πορίσματα, ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας δήλωσε: «Τα διαχρονικά δεδομένα της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας αναδεικνύουν δύο σημαντικά συμπεράσματα: αφενός, την εκτίναξη του φορολογικού βάρους που επωμίστηκαν πολίτες και επιχειρήσεις κατά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας εξαιτίας των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών εκείνης της περιόδου, και αφετέρου την συγκράτηση αυτής της επικίνδυνης τάσης τα τελευταία δύο χρόνια.

    Βεβαίως, όπως καταδεικνύει ο συνυπολογισμός των ελλειμμάτων, που φέτος για πρώτη φορά εντάσσεται στη μεθοδολογία της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι ένα δεδομένο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των επόμενων ετών. Άλλωστε, όπως επανειλημμένα και οδυνηρά έχει αποδειχθεί στην πράξη, όταν τα ελλείμματα δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή, το κόστος που εντέλει θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες θα είναι δυσβάσταχτο».

    Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΦίΜ, η σύγκριση των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με τις ετήσιες δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών καταδεικνύει την πολύ μεγάλη επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

    Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2019 44,4 δισ. ευρώ για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ το κράτος είχε σχεδόν τα διπλάσια έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, 71,9 δισ. ευρώ.

    Δείτε όλη την έρευνα εδώ

    Διαβάστε ακόμη:

    Διευκολύνονται περαιτέρω τα επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή ταινιών και σειρών στην Ελλάδα

    Συναγερμός για την Δέλτα: Επιχείρηση πειθούς των ανεμβολίαστων – Σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

     



    ΣΧΟΛΙΑ