• Οικονομία

    Κεφαλογιάννη υπέρ ξενοδόχων: Ο φόρος διαμονής θα είναι ανταποδοτικός

    Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού


    Στη σύνδεση του φόρου διαμονής με ανταποδοτικά μέτρα για τον τουρισμό προσανατολίζεται το υπουργείο Τουρισμού, με τις σχετικές ανακοινώσεις από τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών να αναμένονται προσεχώς.

    Η μετατροπή του φόρου διαμονής σε πράσινο τέλος – που συνεπάγεται επιβάρυνση έως και 10% στην τιμή του δωματίου – εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ξενοδόχων. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος σχολίασε ότι «η διαφορά του φόρου διαμονής με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές είναι ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ανταποδοτικά». Σε άτυπη ενημέρωση που είχε χθες η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ξεκαθάρισε ότι πρόθεση είναι μέρος των πόρων που θα αντληθούν από το πράσινο τέλος να χρηματοδοτήσουν την ωρίμανση έργων υποδομής, ώστε μετά να αναζητηθούν κεφάλαια για την υλοποίησή τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ήδη ο κατάλογος ορισμένων έργων.

    Τόνισε, πάντως, ότι πρόκειται για αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και μιλώντας για την επιστροφή της Θεσσαλίας σε ρυθμούς «κανονικότητας», σχολίασε πως το υπουργείο Τουρισμού δε μπορεί να ελέγξει την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, παραδεχόμενη ότι σε πολλούς προορισμούς υπάρχουν ελλείμματα υποδομών. Επιπλέον, για την ενίσχυση των ορεινών προορισμών, το υπουργείο εξετάζει την αναστολή του τέλους τους χειμερινούς μήνες, κάτι που επίσης αποτελεί αίτημα των ξενοδόχων.

    Έρχεται το Evros Pass

    Αναφορικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων περιοχών που επλήγησαν, η υπουργός είπε ότι έχει αποφασιστεί η εφαρμογή υποστηρικτικών μέτρων (στο πρότυπο όσων ελήφθησαν για τη βόρεια Εύβοια), ωστόσο στην περίπτωση π.χ. του Πηλίου, υπάρχει ζήτημα προσβασιμότητας, που καθιστά ανώφελη τη στήριξη των τουριστικών μονάδων. Το Rodos Pass που έχει ήδη εξαγγελθεί, θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, διαμονή σε μονάδες του νησιού την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2024. Ανάλογα θα λειτουργήσει το pass στον Έβρο, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται την ενίσχυση των σχολικών εκδρομών στη Δαδιά.

    Σημειωτέον ότι για τις επιπτώσεις της κρίσης στο Ισραήλ, η υπουργός διευκρίνισε ότι ο αντίκτυπος φαίνεται ήδη στα νούμερα, ενώ οι επενδύσεις από ισραηλινά συμφέροντα δεν έχουν ακόμα επηρεαστεί.

    Με αφορμή την κρίση στη Ρόδο, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως το υπουργείο Τουρισμού θα είναι στο εξής «ένα μάχιμο υπουργείο», καθώς δε θα αναλαμβάνει μόνο την παραγωγή εσόδων και την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, αλλά θα κληθεί να αντιμετωπίσει μικρές και μεγάλες κρίσεις . «Είχαμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι και σε έκτακτες συνθήκες παραμένουμε μια φιλόξενη χώρα, ένα στοιχείο στο οποίο βασίζεται ο ελληνικός τουρισμός. Η βιωσιμότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το περιβάλλον, αλλά και με την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή», σχολίασε. «Ο κύκλος που άνοιξε πριν 10 χρόνια έχει κλείσει, ο τουρισμός στήριξε την οικονομία και τώρα ανοίγει ένα νέο κύκλο που αφορά στην ισορροπία και τη βιωσιμότητα. Είναι λάθος από εδώ και πέρα να μιλάμε για χρονιές ρεκόρ στον τουρισμό, πρέπει να κοιτάμε μακροπρόθεσμα. Προφανώς μας ενδιαφέρουν τα έσοδα αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές και να προβληθούν λιγότερο γνωστοί προορισμοί», πρόσθεσε.

    Στο ΣτΕ το Ειδικό Χωροταξικό στις αρχές του 2024

    Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο του υπουργείου, την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται ένα ερανιστικό νομοσχέδιο (σκούπα), με στόχο τη νομοθέτηση και την επικαιροποίηση θεσμών, όπως το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Παράλληλα θα καταργηθούν διατάξεις όπως η λειτουργία ξεχωριστών δομών για τις Ιαματικές Πηγές ή το Ναυάγιο της Ζακύνθου. Το προσεχές διάστημα θα είναι στον αέρα το σύνολο των προκηρύξεων για την ένταξη έργων όπως αυτά των τουριστικών λιμένων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα περάσει από το ΣτΕ το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο. Η υπουργός, σχολίασε, τέλος τα νέα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα θέλαμε ένα ακόμη αυστηρότερο πλαίσιο».



    ΣΧΟΛΙΑ