• Οικονομία

    «Καμπανάκι» Fitch σε Τουρκία: Ανακόψτε γρήγορα την πτώση της λίρας

    • NewsRoom
    Ερντογάν Τουρκία

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η Τουρκία χρειάζεται να ανακόψει γρήγορα την απότομη πτώση της λίρας, ανέφερε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί ύστερα από την υποβάθμισή της πριν από μόλις ένα μήνα.

    Η λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τον Αμερικανό πάστορα που έχει θέσει υπό κράτηση η Άγκυρα επέτεινε τις ανησυχίες που ήδη υπάρχουν για τον πληθωρισμό και τη γενικότερη οικονομική διαχείριση.

    Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί αυτή τη στιγμή στα 5,48 δολάρια.

    «Παρακολουθούμε στενά τα τρέχοντα γεγονότα», δήλωσε στο Reuters ο Πολ Γκέιμπλ, υψηλόβαθμος αναλυτής του οίκου Fitch. «Από τότε που λάβαμε την απόφαση (να υποβαθμίσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε BB στις 13 Ιουλίου) το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί περαιτέρω».

    «Το βασικό σημείο πίεσης είναι το αδύναμο νόμισμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο ίδιος παρακολουθεί τι προσπαθούν να κάνουν οι τουρκικές αρχές για να ανακόψουν την πτώση της λίρας, που από τις αρχές του έτους φθάνει το 30%, με το 10% περίπου να καταγράφεται τον τελευταίο μήνα.

    Η χαλάρωση της πίεσης βραχυπρόθεσμα πιθανόν να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ενεργειών από την κεντρική τράπεζα και μιας βελτίωσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο αναλυτής.

    «Κοιτάμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση (πιστοληπτικής ικανότητας) δεν είναι πριν τον Δεκέμβριο και πολλά μπορούν να αλλάξουν έως τότε».

    Η πιθανότητα μιας νέας υποβάθμισης σίγουρα υπάρχει. Ο οίκος Fitch διατήρησε «αρνητικές» τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας μετά την υποβάθμιση του περασμένου μήνα.

    «Από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αρνητική αξιολόγηση και που δημοσιοποιήσαμε στον σχολιασμό μας στην τελευταία μας έκθεση πιστοληπτικής αξιολόγησης, αυτός που είναι πιο σχετικός θα ήταν μια απότομη διακοπή στην εισροή κεφαλαίων ή μια απότομη, μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας», δήλωσε ο Γκέιμπλ. «Ιδιαίτερα εάν εντείνει τις πιέσεις στον εταιρικό και τον τραπεζικό κλάδο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Τουρκία ανακοινώνει το «νέο οικονομικό μοντέλο» μετά τη βουτιά της λίρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταρρέει η τουρκική οικονομία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα – Σε απόσταση αναπνοής από το 20% η απόδοση των 10ετών ομολόγων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Goldman Sachs: Τα «βάσανα» της τουρκικής λίρας δεν έχουν τελειώσει



    ΣΧΟΛΙΑ