• Οικονομία

    Καφές: Επανήλθε στα επίπεδα του 2019 η κατανάλωση – Γιατί ανησυχούν οι Έλληνες

    • NewsRoom

    Ο Υφυπουρ γός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος


    Στους τρεις βασικούς πυλώνες συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Καφέ, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος σε συνέντευξή τύπου, την οποία διοργάνωσε στη Βέροια η Ελληνική Ένωση Καφέ.

    Στη συνέντευξη ανέφερε ότι τέθηκαν οι στόχοι για την «ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, τον  εξορθολογισμό της φορολόγησης για τα μείγματα και εκχυλίσματα του καφέ καθώς  και τη διόρθωση των χρόνιων στρεβλώσεων που αποτελούσαν τροχοπέδη για τις  επιχειρήσεις του κλάδου του καφέ.

    Αποτέλεσμα της διαρκούς αυτής συνεργασίας, τόνισε,  ήταν μία  σειρά θεσμικών και νομοθετικών παρεμβάσεων σε συνεννόηση με τους  εκπροσώπους του κλάδου».

    Στα επίπεδα του 2019 η κατανάλωση καφέ φέτος στην Ελλάδα

    Ο Χρήστος Αλεβίζος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, στάθηκε στα  πρόσφατα ευρήματα της έρευνας της Kapa Research για λογαριασμό της Ένωσης.  Όπως είπε, η έρευνα απευθύνθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων σε πανελλαδική βάση, εκ  των οποίων το 56% δηλώνει ότι πίνει καφέ στο σπίτι, ενώ το 44% των ερωτηθέντων  απάντησε ότι καταναλώνει καφέ εκτός σπιτιού.

    «Το ενδιαφέρον στοιχείο που  διαφοροποιεί την Ελλάδα, είναι ότι το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πίνει καφέ για  να τονωθεί, ενώ το 42% καταναλώνει καφέ για λόγους απόλαυσης. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η κοινωνικοποίηση που προσφέρει η κατανάλωση του καφέ. Μάλιστα το 40%  των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του, ότι εάν περιοριστεί η κατανάλωση του  καφέ, κάτι τέτοιο θα έχει αντίκτυπο για την κοινωνική του ζωή».

    Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΕΕΚ, έως το 2019 η αγορά ήταν σταθερή σε επίπεδο  κατανάλωσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάκαμψη που παρουσιάστηκε στην  κατανάλωση το 2022 και εκτίμησε ότι φέτος θα επιστρέψει και πάλι στα επίπεδα του  2019.

    Σειρά μεταρρυθμίσεων την τελευταία τετραετία

    Ακολούθως, ο Γιάννος Μπενόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ,  αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Ένωσης καθώς και στις θεσμικές παρεμβάσεις που  οδήγησαν σε σειρά μεταρρυθμίσεων το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με τις  εκάστοτε κυβερνήσεις και τους αρμόδιους Υπουργούς. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια  συναντηθήκαμε τόσο με τον Υφυπουργό όσο και με τους συνεργάτες του, σε κλίμα  αμοιβαίας εμπιστοσύνης, άμεσης αντίληψης των θεμάτων και ειλικρινούς  προσπάθειας να αντιμετωπιστούν», σημείωσε.

    Αναφέρθηκε στους τομείς, όπου η Ελληνική Ένωση Καφέ πέτυχε σημαντικές αλλαγές  με τη συνδρομή του Απόστολου Βεσυρόπουλου. Ειδικότερα, στο γεγονός ότι το 2020  ο καφές για πρώτη φορά εντάχθηκε στον νόμο για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

    Υπογράμμισε εκτός των άλλων τη διόρθωση των ζητημάτων που είχαν δημιουργηθεί  μετά την θέσπιση του νόμου για την επιβολή του Ειδικού Φόρου, επισημαίνοντας ότι η  Πολιτεία δεν είχε λάβει υπόψη το γεγονός πως η Ελλάδα εξάγει προϊόντα καφέ. «Με τη  συνεργασία του Υφυπουργού Οικονομικών, εντάχθηκε στη νομοθεσία σχετική  πρόβλεψη για τον ΕΦΚ που αφορά σε εταιρείες με εξαγωγική δραστηριότητα. Το  αποτέλεσμα ήταν η επαναφορά των ελληνικών επιχειρήσεων καφέ στις διεθνείς  αγορές», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΚ.

    Στα θέματα που κατά τον κύριο Μπενόπουλο διευθετήθηκαν στο πλαίσιο της  αμφίδρομης συνεργασίας του Υπουργείου και της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ήταν ότι  ελήφθη μέριμνα και για την απώλεια βάρους κατά την παραμονή του καφέ σε  φορολογικές αποθήκες (φύρα), καθώς και για την επιβολή του χαρτοσήμου στον  χρησιδανεισμό εξοπλισμού από τους εμπόρους καφέ προς τις επιχειρήσεις εστίασης.

    Σημειώνεται ότι στην συνέντευξη Τύπου, το «παρών» έδωσε η  διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο, Γιάννο  Μπενόπουλο, τους Αντιπροέδρους Χρήστο Αλεβίζο και Γιώργο Μαγγίνα, τον  Γραμματέα, Τάσο Γιάγκογλου καθώς και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Γιάννη  Ταλούμη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και εκπρόσωποι επιχειρηματικών  κλάδων της Ημαθίας.

    Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης  Ημαθίας, Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης. Στη συνέχεια ανέλαβε το λόγο ο Γραμματέας της  Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του  προς τον Υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο, για την αποδοχή της πρόσκλησης  να παρευρεθεί στην συνέντευξη τύπου. Αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση, την πορεία  και τον θεσμικό ρόλο της Ένωσης.

    Διαβάστε επίσης: 

    Οινοπαραγωγή: Μειώθηκε κατά 13,86% την περίοδο 2022 – 2023

    Ελαιόλαδο: Το ΔΝΤ εξηγεί το ρεκόρ 26 ετών στην τιμή – Συνεχίζεται η ανοδική πορεία



    ΣΧΟΛΙΑ