• Οικονομία

    Ιρλανδία: Δεν υπέγραψε αλλά στηρίζει τη συμφωνία για την φορολόγηση των πολυεθνικών

    Μιχόλ Μάρτιν

    Μιχόλ Μάρτιν


    Η Ιρλανδία απέφυγε να υπογράψει σήμερα τη συμφωνία, την οποία στήριξαν 130 χώρες που διαπραγματεύονταν τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών, λόγω του ύψους του φόρου που προτάθηκε, τουλάχιστον 15%, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο Πασκάλ Ντόναχιου, που διαπραγματευόταν εκ μέρους της Ιρλανδίας, δήλωσε ωστόσο ότι η χώρα του στηρίζει σε γενικές γραμμές τη συμφωνία. «Δεν ήμουν σε θέση να συνταχθώ με την πλειοψηφία σήμερα, ειδικά για τον προτεινόμενο φόρο ύψους τουλάχιστον 15%», είπε. «Εξέφρασα τις επιφυλάξεις της Ιρλανδίας, όμως παραμένω δεσμευμένος στη διαδικασία και στοχεύω να βρω μια λύση που η Ιρλανδία θα μπορεί να στηρίξει», πρόσθεσε.

    Επιβάλλοντας φόρο 12,5,%, η Ιρλανδία προσέλκυσε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες, που την επέλεξαν για έδρα τους και επομένως έχει να χάσει περισσότερα από τις υπόλοιπες χώρες από τη μεταρρύθμιση αυτήν.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΟΣΑ: Ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών

    Πατέλης: Στο περιβάλλον το 37% των πόρων του σχεδίου Ελλάδα 2.0

    Μητσοτάκης: Το 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ θα δημιουργήσει σχεδόν 6000 νέες θέσεις εργασίας – Βασικό καύσιμο μετάβασης το φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ