• Οικονομία

    ΥΠΟΙΚ Καναδά: «Παρά τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, μπορούμε να αποφύγουμε την συντριβή»

    Η υπουργός Οικονομικών του Καναδά Chrystia Freeland

    Η υπουργός Οικονομικών του Καναδά Chrystia Freeland


    Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και επιδεινώνεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η υπουργός Οικονομικών του Καναδά Chrystia Freeland λέει ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει τις πιέσεις και να αποφύγει μια συντριβή, σύμφωνα με το Bloomberg.

    «Ο πληθωρισμός είναι σίγουρα αυξημένος και θα έλεγα ότι είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών του Καναδά Chrystia Freeland στην Haslinda Amin της τηλεόρασης του Bloomberg στο περιθώριο της συνάντησης των επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. «Η Τράπεζα του Καναδά έχει ενεργήσει δυναμικά και νομίζω ότι είναι απολύτως λογικό να ελπίζουμε σε μια ήπια προσγείωση».

    Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας του Καναδά κατά 100 μονάδες βάσης προκάλεσε προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να ισοφαρίσει την αύξηση αργότερα αυτόν τον μήνα και να πυροδοτήσει μια νέα καταιγίδα παγκόσμιας σύσφιξης που απειλεί να αποσταθεροποιήσει τις αγορές. Η Φρίλαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «σέβεται πραγματικά την ανεξαρτησία» της κεντρικής τράπεζας και ότι η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική λειτουργούν παράλληλα στον Καναδά για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών τον Μάιο.

    Η νομισματική αρχή έχει την «εντολή, τα εργαλεία και τη βούληση» να μειώσει τον πληθωρισμό και τα θεμελιώδη μεγέθη της καναδικής οικονομίας είναι «πολύ ισχυρά», συμπεριλαμβανομένων των πρωτοφανώς χαμηλών επιπέδων ανεργίας, της άφθονης παραγωγής φυσικών πόρων και γεωργικών προϊόντων, είπε.

    Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση φέρει κάποια ευθύνη για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των δαπανών της εποχής Covid, η Freeland υποστήριξε ότι το χρέος του Καναδά παραμένει χαμηλότερο από πολλούς ανεπτυγμένους ομολόγους της. «Τώρα είναι η ώρα να έχουμε ένα πραγματικό μάτι στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, και αυτό κάνουμε», είπε.

    Ανησυχώντας νωρίς στην πανδημία για μια πιθανή «χαμένη γενιά» αδρανών εργαζομένων και επιχειρήσεων, οι δημοσιονομικές αρχές δαπάνησαν πολλά χρήματα «για να ξεπεράσουν οι Καναδοί την πανδημία και να αποτρέψουν οικονομικές ουλές», είπε. «Αισθάνομαι πολύ, πολύ σίγουρη ότι κάναμε το σωστό και ότι αυτό λειτούργησε».

    Διαβάστε επίσης:

    Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αντιμετώπισης του πληθωρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ