• Οικονομία

    Οριακές απώλειες για τις ευρωαγορές με το βλέμμα σε πληθωρισμό και FED

    • NewsRoom


    Πτώση σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους και να τηρούν στάση αναμονής. Ήδη αναμένουν  την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve αργότερα σήμερα.

    Οι επενδυτές περιμένουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου της Fed για νέα στοιχεία σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Τον Ιούλιο η Fed κατέληξε σε μια απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Οι επενδυτές προσπαθούν πλέον να αξιολογήσουν αν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει και σε τρίτη αύξηση κατά 75 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση της, τον Σεπτέμβριο.

    Οι δείκτες

    Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,9% στις 439,03 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημείωσε βουτιά 2% στις 13.626,71 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1% στις 6.528,32 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,3% στις 7.515,75 μονάδες.

    Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο και σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% τον Ιούλιο, μετά από αύξηση 9,4% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό της τάξης του 9,8%.

    Για την Ευρωζώνη, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, με την απασχόληση να ενισχύεται κατά 0,3% την ίδια περίοδο. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 0,9%.

    Ζημιές από την uniper

    Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Uniper κατέγραψε καθαρές ζημιές άνω των 12 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022, με τη στηριζόμενη πλέον από το γερμανικό κράτος εταιρεία κοινής ωφέλειας να δίνει έτσι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του βάθους που έχει λάβει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

    Οι μετοχές της Uniper κατρακύλησαν 12,1% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    Διαβάστε επίσης

    Πτώση για τα αποθέματα του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ

    Αυξήθηκαν τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων τον Ιούνιο

    Ευρωζώνη: Αύξηση του ΑΕΠ 0,6% το β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ