• Οικονομία

    Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ρωσία

    • NewsRoom


    Ο πληθωρισμός στην Ρωσία υπέστη νέα επιβράδυνση για τον μήνα Ιούλιο χάρη στην υποχώρηση των τιμών του καταναλωτή. Αυτό παρείχε με την σειρά του στην κεντρική τράπεζα της χώρας δικαιολογία να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων της.

    Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο στο 15,1%, από το 15,9% που ήταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας Rosstat.

    Τι έδειξαν οι μετρήσεις

    Μάλιστα, η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που αναμενόταν, καθώς οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 15,3%.

    Σε κάθε περίπτωση, ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερα του στόχου που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα για 4%.

    Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε κατά 0,39% μετά την πτώση κατά 0,35% του Ιουνίου.

    Σε εβδομαδιαία βάση, τέλος, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε πτώση 0,08% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου, υποχωρώντας για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα.

    Η εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα της Ρωσία να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, στο 8%, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε περαιτέρω περικοπές καθώς η οικονομική συρρίκνωση επρόκειτο να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

    Διαβάστε επίσης

    Έβανς (Fed Σικάγο): «Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2023»

    Κομισιόν: Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία

    Πορτογαλία: Υποχώρησε η ανεργία κατά 5,7% το β΄τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ