• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

    • NewsRoom
    Υπουργείο Εργασίας ΗΠΑ


    Απροσδόκητη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα έτος σημείωσε ο αριθμός των νέων αρχικών αιτήσεων για καταβολή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

    Η πτώση υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τους προβληματισμούς γύρω από το πότε η FED θα αποφασίσει την πρώτη της μείωση επιτοκίων.

    Ειδικότερα, οι αρχικές αξιώσεις μειώθηκαν κατά 16.000 σε 187.000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Το ποσοστό ήταν κάτω από όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022.

    Μεταξύ των πολιτειών, η Νέα Υόρκη σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε αριθμό νέων αιτήσεων, με πτώση πάνω από 17.000 σε μη προσαρμοσμένη βάση μετά από μια μεγάλη αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα.

    Οι συνεχιζόμενες απαιτήσεις , ένας δείκτης για τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, μειώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα σε 1,81 εκατομμύρια, την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

    Ενώ οι εβδομαδιαίες αξιώσεις τείνουν να είναι ασταθείς, ειδικά κατά τις αργίες, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αρχικών αιτήσεων έδωσε μια παρόμοια ισχυρή εικόνα. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε στις 203.250, το χαμηλότερο των τελευταίων 11 μηνών.

    Η αρχή του έτους είναι συνήθως μια εποχή που οι εποχικοί παράγοντες παραμορφώνουν τις εβδομαδιαίες μετρήσεις των αρχικών αιτήσεων, δήλωσε ο Stephen Stanley , επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Santander US Capital Markets LLC.

    «Δεν θα έπαιρνα αυτό το αποτέλεσμα κυριολεκτικά, αλλά, τουλάχιστον, φαίνεται ξεκάθαρο ότι οι απολύσεις παραμένουν αρκετά χαμηλές και δεν αυξάνονται με ουσιαστικό τρόπο», έγραψε σε σημείωμα.

    Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αψήφησε τις προβλέψεις των οικονομολόγων το περασμένο έτος, παραμένοντας εύρωστη παρά τα αυξημένα επιτόκια και βοηθώντας να συγκρατηθεί η ανεργία.

    Άλλες αναφορές επισημαίνουν κάποια μετριοπάθεια στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας έρευνας του beige book της FED που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Καθώς οι αξιωματούχοι της Fed σκέφτονται να μειώσουν τα επιτόκια φέτος, θα αναζητήσουν περαιτέρω σημάδια επιβράδυνσης .

    Τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία για τις αρχικές απαιτήσεις, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις εποχιακές επιρροές, μειώθηκαν κατά σχεδόν 30.000 σε 289.228. Ενώ η Νέα Υόρκη αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ αυτής της πτώσης, οι αιτήσεις στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν επίσης μειώθηκαν.

    Μια ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη έδειξε ότι οι αιτήσεις για την κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα του έτους, υποδηλώνοντας αισιοδοξία για τη μελλοντική ζήτηση. Οι εκκινήσεις, ωστόσο, μειώθηκαν, λόγω της πτώσης της κατασκευής μονοκατοικιών.

    Διαβάστε επίσης

    Birksenstock: Το outlouk της εταιρείας απογοήτευσε με τη μετοχή να βουλιάζει 9%

    Ryanair: Επαναλαμβάνει τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ισραήλ από την 1η Φεβρουαρίου

    Mytilineos: Αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης S&P – Μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ