• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στο 6,8% ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μεγαλύτερη αύξηση από το 1982

    • NewsRoom
    Υπουργείο Εργασίας ΗΠΑ


    Ο μεγαλύτερος ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Ιούλιο του 1982 κατέγραψαν τον Νοέμβριο οι ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την συνεχιζόμενη εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,8% τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 6,7%. Τον Οκτώβριο ο δείκτης είχε σημειώσει αύξηση 6,2%.

    Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,8%.

    Οι δομικές τιμές, χωρίς αυτές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκαν κατά 4,9% από το Νοέμβριο, σε υψηλό 30 ετών. Σε μηνιαία βάση, οι δομικές τιμές ενισχύθηκαν 0,5%.

    Υπενθυμίζεται πως ο στόχος της Federal Reserve ήταν μια αύξηση της τάξης του 2%. Οι συνεχόμενες υψηλές μετρήσεις και κυρίως η συνέχεια της αυξητικής τάσης έχουν  κάνει τον επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, να αποσύρει τον όρο «προσωρινή αύξηση», κατά ακρόασή του στο Κογκρέσο.

    Τα στοιχεία του πληθωρισμού εντείνουν τις εκτιμήσεις πως η FED θα αναγκαστεί να αυξήσει τον ρυθμό του tapering στο μηναίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Παράλληλα αυξάνει την ανησυχία για μια ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση των βασικών επιτοκίων μέσα στο 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Πληθωρισμός: Εκτόξευση 4,8% τον Νοέμβριο – Έρχεται μόνιμος μηχανισμός παρέμβασης για το ρεύμα



    ΣΧΟΛΙΑ