• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στο 3,2% υποχωρεί ο πληθωρισμός – «Πάρτι στον Nasdaq»

    • NewsRoom


    Υψηλότερος του αναμενόμενου ήταν ο ρυθμός επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, εκτοξεύοντας τους αμερικανικούς δείκτες στο άνοιγμα της Wall Street.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή  ενισχύθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι 3,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

    Τον Σεπτέμβριο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 3,7%.

    Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο.

    Στο 4% διαμορφώθηκε ο δείκτης για τον υποκείμενο πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, με τους αναλυτές να αναμένουν να διαμορφωθεί στο 4,1%.

    Παρά τις πιέσεις στις τιμές, η υποχώρηση του πληθωρισμού γίνεται με αργούς ρυθμούς, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η παραμονή των υψηλών τιμών θα κρατήσει τη Fed επιθετική όσον αφορά την πολιτική της στα επιτόκια.

    Κάποιοι εκφράζουν ανησυχία για νέες κινήσεις της Fed στα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν φτάσει σε υψηλό 22 ετών, με τα επιτόκια να κυμαίνονται στο εύρος 5,25% με 5%.

    «Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου είναι πιο δύσκολο να συνεχίσουμε να μειώνουμε τον πληθωρισμό και να βλέπουμε μια ταχεία επιβράδυνση», δήλωσε η Sarah House, οικονομολόγος της Wells Fargo.

    Οι τιμές στην βενζίνη διατήρησαν χαμηλά τον πληθωρισμό, ενώ η προσοχή εστιάζει στον τομέα των ακινήτων με τις τιμές στις κατοικίες να αυξάνονται κατά 6% στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο.

    H Wall Street άνοιξε σε θετικό έδαφος με τον Nasdaq να εκτοξεύεται πάνω από 2%. Ο S&P κατέγραψε κέρδη κατά 1,60% και ο Dow Jones κατά 1,17%.



    ΣΧΟΛΙΑ