• Οικονομία

    ΗΠA: Στο 2,9% το ΑΕΠ-Υψηλότερα των εκτιμήσεων

    • NewsRoom
    ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας


    Η αμερικάνικη οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αν και δέχεται πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων της Fed. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 δείχνουν ανάπτυξη κατά 2,9%, με ρυθμό χαμηλότερο από το τρίτο τρίμηνο που το ΑΕΠ ήταν στο 3,2%. Η ατομική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,1%, με ρυθμό χαμηλότερο από το προβλεπόμενο.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg  ανέμεναν  αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% και αύξηση των δαπανών κατά 2,9%. Περίπου το ήμισυ της αύξησης του ΑΕΠ αντανακλούσε την αύξηση των αποθεμάτων, ενώ οι κρατικές δαπάνες αντιστοιχούσαν στο μεγαλύτερο κέρδος από τις αρχές του 2021.

    Η έκθεση κατέγραψε κάποιες πιέσεις στους Αμερικανούς καταναλωτές των οποίων οι μισθοί απέτυχαν να ανταποκριθούν στον πληθωρισμό με αποτέλεσμα να καταφύγουν στις οικονομίες που μάζεψαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Το βάρος των αυξημένων τιμών και του υψηλότερου κόστους δανεισμού αυξάνεται, υποδεικνύοντας μια αδύναμη προοπτική για την οικονομία.

    Στην τελευταία μηνιαία έρευνα του Bloomberg, οι οικονομολόγοι βλέπουν την οικονομία να συρρικνώνεται το β’ και το γ’ τρίμηνο, εκτιμώντας ότι υπάρχουν πιθανότητες 65% για ύφεση το επόμενο έτος.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια για να εξασφαλίσει τον περιορισμό του πληθωρισμού, την ίδια ώρα που η στέγαση και η μεταποίηση έχουν επιδεινωθεί ραγδαία, ενώ οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και της τεχνολογίας, πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις.

    Η έκθεση του ΑΕΠ έδειξε ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ένας βασικός δείκτης πληθωρισμού για τη Fed, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% το τέταρτο τρίμηνο, από 4,3% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Ο βασικός δείκτης που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια ανέβηκε με ρυθμό 3,9% έναντι 4,7% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.



    ΣΧΟΛΙΑ